Review: Boekhouden met Unit4 Multivers

unit4-logo

Beoordeling

J. van Beek op 4
Website aanbiederIn deze review bespreken we alle functies, voor- en nadelen van het boekhoudprogramma Unit4 Multivers. Dit is één van de beschikbare pakketten die speciaal ontwikkeld is voor startende ondernemers, ZZP’ers, MKB’ers, verenigingen en grote ondernemingen. Unit4 Multivers bespaart tijd en moeite door de effectiviteit van het boekhoudprogramma. Zo heb je alle financiële informatie op één plek, beschikbaar ten alle tijden. Daarnaast biedt Unit4 nog twee andere pakketten aan voor het uitbesteden van boekhouding (Multivers Management Monitor) en voor accountants (Multivers Accounting).

Unit4 is een internationale leverancier van bedrijfssoftware. Ze produceren de software ook helemaal zelf. Ze werken in 24 verschillende landen over de ganse wereld, maar het hoofdkantoor is gevestigd in Sliedrecht te Nederland. Onder de naam Unit4 Multivers brengt deze internationale speler een boekhoudpakket uit voor ondernemers uit de Nederlandse markt. Het idee achter dit pakket is simpel: voor iedere ondernemer past er een pakket op maat.

Het openingsdashboard van Unit4 is erg efficiënt. In één oogopslag kun je alle openstaande facturen zien. Door een koppeling met de bank is een factuur binnen een paar knoppen betaald. Daarnaast kan je Unit4 30 dagen gratis uitproberen en heb je gratis toegang tot de E-book: Mini cursus boekhouden. Heb je nog onbeantwoorde vragen? Dan kun je altijd even contact opnemen door te bellen of via de live chat.

Werking van het boekhoudprogramma van Unit4 Multivers

Unit4 Multivers is een veelbesproken programma. In 2015 namen wij al eens een kijkje bij Unit4 – toen was de software echter nog niet online te gebruiken. 4 jaar later en Unit4 Multivers is online beschikbaar. Dat is al een hele verbetering, toch?

Unit4 probeert al 40 jaar de ondernemers en accountants “samen door één deur” te laten gaan met hun software. Hiermee willen zij graag de focus leggen op het ondernemen en groei van bedrijven. “Minder boekhouden, meer ondernemen” is dan ook een passende motto. Of de gebruikers van Unit4 Multivers het daar mee eens zijn is wat we in deze review gaan uitpluizen.

Welke koppelingen heeft Unit4

Koppelingen zijn er genoeg, met een hele pagina toegewijd aan een lijst met koppelingen kun je makkelijk vinden wat je zoekt. Gebruik de filter om sneller de koppeling te vinden die je nodig hebt en dan heb je zo een paar opties van programma’s die je kunt koppelen met Unit4.

Tevens wordt de website, mailadres en telefoonnummer van bijbehorend bedrijf genoemd. Mocht er dus iets niet helemaal goed gaan met de koppeling via de API code, dan kun je beide bedrijven bereiken.

Als we het gaan hebben over bankkoppelingen zijn de volgende banken online te koppelen met Unit4: ABN Amro, ING Bank, Rabobank en Triodos Bank. Zie je jouw bank hier niet tussen? Dan wordt het handmatig invullen.

Apps

Er zijn verschillende apps beschikbaar voor Unit4, maar geen app is bedoeld voor Unit4 Multivers gebruikers. In 2013 liet Unit4 al weten dat er een CRM app aankwam maar die is inmiddels ook al weer verwijderd.

Oude apps die niet in combinatie met de software te gebruiken zijn maar apps die als extraatje worden aangeboden. De meeste apps kunnen gebruikt worden met de business software die niet in Nederland beschikbaar is.

De apps zijn outdated en erg simpel. Er is een app die “Unit4 Expenses” heet en die houdt je uitgaven bij. Zo heb je ook Timesheets, Tasks en meer. Als je het leuk vindt om die dingen bij te houden, kan je dus alsnog gebruik maken van deze apps.

Voordelen van Unit4

Over het algemeen stijgen de positieve reviews wel over de jaren. Wat heel erg positief is bij Unit4 zijn de opties voor startende ondernemers en verenigingen. Starters krijgen namelijk een jaar gratis toegang tot Unit4 t.w.v. €696,- en verenigingen krijgen tot wel 55% korting. Zodra je je aanmeldt krijg je dan ook gratis onboarding service die je helpt het programma te begrijpen en hoe je alles effectief kunt gebruiken.

Daarnaast is het nieuwe design heel overzichtelijk en ziet het er ook mooi uit. De functies van de software maken het leven van een ondernemer of boekhouder ook een stuk makkelijker. Met een paar knoppen kun je namelijk al btw-aangiftes maken, facturen herinneringen sturen, facturen aanmaken en contacten opslaan.

De helpdesk is er altijd om je door de software heen te helpen wanneer je iets niet begrijpt. Qua pakketten, layout, gebruiksvriendelijkheid en helpdesk zit het bij Unit4 dus wel goed.

unit4 multivers boekhoudprogramma

Nadelen van Unit4 Multivers Web

Een negatief thema dat zich herhaalt bij elke gebruiker, zelfs de gebruikers die positief praten, is dat je snel uitgelogd wordt. Wanneer je even iets wil opzoeken, dan ben je gelijk uitgelogd en moet je weer helemaal inloggen.

Verder zijn er bij de nieuwe Unit4 Multivers Web versie geen nadelen.

Nadelen van Unit4 Multivers Citrix

Unit4 Multivers Citrix is een computer client die je moet installeren. De nadelen hiervan zijn wat meer divers.

Codes die verdwijnen, niet herkende bankmutaties en een uitgelogde account na een bakje koffie zijn dagelijkse fenomenen wanneer je werkt met Unit4. Mocht je dit niet erg vinden en heb je graag even een momentje rust, dan moet het geen probleem zijn.

Er zijn vaak storingen bij het inloggen en de software stopt er gemiddeld 5 keer per dag mee.

De beperkingen zitten niet alleen in de functionaliteit van het systeem. Je kunt namelijk geen opmerkingen bij aanmaningen en telefoongesprekken invoeren. Ook kun je niet handig sorteren op basis van verlopen aanmaningen waarna je overal een herinnering kunt sturen, dit bespaart je dus geen tijd.

Wat is de prijs van Unit4?

De pakketten kosten €39, €58, €88 en €128,- per maand. Deze prijzen horen bij de 4 verschillende prijspakketten: small, medium, large en extra large. De prijzen zijn stukken hoger vergeleken met andere boekhoudprogramma’s op onze website. Daarbij komt dan ook een uitgebreid dashboard met tientallen functies.

Boekhouding en een gratis bankkoppeling worden bij elk pakket aangeboden. Factureren komt echter pas vanaf het medium pakket. Dat is ook de reden waarom de meesten dan ook voor dit pakket kiezen.

Voorraadbeheer komt als extraatje bij large en als je echt een alles-in-één pakket nodig hebt, krijg je bij extra large ook nog eens uitgebreide dienstverlening (automatische incasso, urenregistratie en abonnementen).

Voor starters is het eerste jaar gratis en verenigingen kunnen genieten van 55% korting. Dus als je bij één van deze groepen hoort, is de prijs van dit boekhoudprogramma het waard. Ook als je in een groter bedrijf werkt zoals accountancy kantoren is Unit4 dé betere keuze.

Factureren

Als je dus voor Unit4 Multivers Medium gaat, kun je facturen direct vanuit het systeem sturen. Dit gaat heel simpel doordat je een paar velden invult en daar genereert Unit4 dan een factuur uit die je gelijk via de mail kunt versturen.

In het systeem kun je ook standaard emails aanmaken die je dan vervolgens met één druk op de knop kunt verzenden. Zo kun je herinneringen sturen binnen een paar seconden. Daarnaast worden alle contacten opgeslagen dus hoef je niet elke keer weer dezelfde informatie in te vullen van een al bestaande klant.

factureren met unit4

Beoordeling en onze ervaring met Unit4 Multivers

Is Unit4 vooruitgegaan sinds 2015? Dat zeker! Is het genoeg om andere boekhoudprogramma’s te overtreffen? Wanneer je kiest voor de web versie zeker, ook van klanten zijn de beoordelingen hiervan lovend.
Echter Citrix is een ander verhaal, daar zijn de beoordelingen van klanten een stuk slechter. De prijs is hoog als je kijkt naar andere boekhoudprogramma’s met iets minder functionaliteit.

Daarnaast heeft de software nog een paar haperingen die op frustrerende momenten naar boven kunnen komen.

De conclusie is dat we Unit4 multivers aanraden wanneer gekozen wordt voor de Web variant.

Unit4 Multivers 30 dagen gratis proberen?

Gratis proberen

Over deze beoordeling
Review Datum
Product review
Unit4 Multivers
Onze beoordeling
41star1star1star1stargray

Over J. van Beek

J. van Beek is al sinds 1991 actief als zelfstandig boekhouder voor ZZP'ers en het MKB. Voor hen doet hij de administratie, aangiftes en geeft hij fiscaal advies. Omdat veel nieuwe klanten de boekhouding graag online doen is hij opzoek gegaan naar de mogelijkheden. Zijn ervaring met verschillende boekhoudprogramma's deelt hij op deze site.
eboekhouden banner bottom

Deel je ervaring met

 1. miltenburg

  helemaal mee eens, ik heb dezelfde ervaringen.

 2. Het is zeer lastig om van Unit4 af te komen. Ze blijven je bestoken met facturen.

 3. Frits

  Het programma wordt helemaal niet geïnstalleerd op je computer. Slechts een Citrix client is nodig. Onjuiste informatie dus.
  Verder is het inderdaad een programma waarvoor enige kennis vereist is. Het gaat dan ook veel verder dan de doorgaans ZZP pakketten waarmee het hier vergeleken wordt.
  Dat het duur is, is een feit. net als bij alle andere oud gedienden in softwareland; Exact, Afas, Visma, Accountview etc. worden er flinke bedragen gevraagd. Dat doen de nieuwe spelers een stuk beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *