Speedbooks – Dashboarding voor meer inzicht in je boekhouding

speedbooks logo review

Beoordeling

J. van Beek op 5
Website aanbieder In deze review bespreken we de werking, de voor- en nadelen en de kostprijs van de rapportagesoftware Speedbooks.nl. Speedbooks werd in 2009 opgestart. Het vertrekpunt was ondernemers de mogelijkheid bieden op een betaalbare, snelle en eenvoudige manier inzichtelijke jaar- en kwartaalrekeningen uit hun boekhoudpakket te halen. De software kan weliswaar ook gebruikt worden om meer gespecialiseerde analyses en financiële rapportages te genereren. Dankzij de overzichtelijke rapportages heb je altijd en overal een duidelijk zicht op de actuele financiële situatie van je bedrijf. Het is een efficiënte manier om grip te krijgen op je cijfers. Je spendeert minder tijd aan je administratie en hebt meer tijd om je zaak te runnen.

Niet alleen kleine en grote ondernemers, maar ook accountants- en administratiekantoren in binnen- en buitenland maken gebruik van het pakket. De software is erg gebruiksvriendelijk. Als je toch nog vragen zou hebben, kan je de handleidingen raadplegen, een training volgen of een beroep doen op de online support. Speedbooks gaat voor een samenwerking op langere termijn. Het feit dat ze de beste prijs-/kwaliteitverhouding bieden van alle vergelijkbare pakketten, is uiteraard belangrijk.

Werking van het programma

Met Speedbooks rapportagesoftware kan je op ieder moment van de dag elk gewenst financieel rapport genereren. Je maakt gebruik van standaard templates of kiest voor je eigen vormgeving. Alle rapporten kunnen vanuit het programma in Excel geëxporteerd worden. Het pakket richt zich voornamelijk op het MKB en accountants- en administratiekantoren. Kleine en middelgrote bedrijven moeten niet langer een dure specialist aanspreken om inzicht te krijgen in hun financiële situatie. Accountants- en administratiekantoren kunnen dan weer sneller cijfers genereren voor hun klanten. Zo hebben ze meer tijd om klanten te adviseren. Het softwarepakket blijft evolueren. Hierdoor kunnen de kantoren steeds beter voldoen aan specifieke eisen en vragen van klanten. De professionele grafische weergave van de financiële rapportages kunnen ze eenvoudig presenteren aan hun klanten.

Speedbooks maakt het mogelijk om je jaarrekening digitaal (in SBR-formaat) te bezorgen aan bijvoorbeeld banken of de Kamer van Koophandel. Het eenmalig inrichten van de bedrijfsadministratie volgens Standard Business Reporting zorgt voor efficiënt hergebruik van gegevens. Rapporteren gaat vlotter, sneller, eenvoudiger en fouten worden vermeden. Met het Speedbooks Online Dashboard heb je altijd en overal realtime inzage in de cijfers van je onderneming (op tablet of pc). Je kan de toegang tot je online dashboard bovendien rechtstreeks delen met directieleden, collega’s of klanten. Maak gebruik van de module voor liquiditeitsprognose om snel en eenvoudig te weten hoeveel er over pakweg een jaar op je bankrekening zal staan. Op basis van cijfers uit de jaar- of kwartaalrekening, geef je bijvoorbeeld investeringen en leningen in. Rekening houdend met betaaltermijnen en BTW-tarieven genereer je een duidelijke liquiditeitsplanning. Maar er kan ook een liquiditeitsprognose gemaakt worden op basis van historische gegevens. Een duidelijke prognose kan interessant zijn wanneer je een lening wil afsluiten of op zoek bent naar een investeerder.

De automatische databasekoppeling van Speedbooks maakt direct contact met de database van je eigen boekhoudpakket. Met de rapportagesoftware kan je een rapport genereren voor een enkele kostenplaats. Maar je kan ook de verschillen per afdeling of vestiging analyseren en vergelijken met het opgestelde budget. Als je de cijfers van twee of meer afdelingen van je bedrijf wil samenvoegen, is dat perfect mogelijk met Speedbooks consolidatiesoftware. Zo heb je een duidelijker inzicht in het bedrijfsresultaat. Met de financiële management- en rapportagetool maak je in enkele minuten zelf managementrapportages. Met vijf functionele knoppen stel je rapportages samen over omzet en exploitatiekosten, je werkkapitaalpositie en je overige financiële Key Performance Indicators. Dit zijn variabelen om prestaties van ondernemingen te analyseren. Met de juiste inzichten in je bedrijf kan je de juiste beslissingen nemen zodat het rendement van je bedrijf toeneemt.

Voordelen Speedbooks

Eerder bespraken we al de betaalbaarheid en efficiëntie van Speedbooks. Je kan er altijd en overal snel online visuele rapportages mee genereren, van tussentijdse rapportages tot jaarrekeningen. Zo behoud je het overzicht over alle financiële bedrijfsdata. Er zijn meerdere modules die je heel wat tijd besparen. Er is een databasekoppeling mogelijk met elk boekhoudpakket. Wanneer je onderneming uit meerdere afdelingen of vestigingen bestaat, kan je eenvoudig rapportages genereren met geconsolideerde cijfers. Het online dashboard zorgt er dan weer voor dat je alle gegevens op een betrouwbare en veilige manier kan bekijken en delen. De modules voor liquiditeitsprognose en managementrapportages maken het mogelijk om toekomstgericht te werken. Je hebt een overzicht op de huidige en toekomstige financiële situatie.

De gebruiksvriendelijkheid van de rapportagesoftware werd al besproken. Als je toch nog vragen zou hebben, kan je terecht op de website. Je vindt er voorbeeldrapporten en een pagina met veelgestelde vragen. Bij problemen om je boekhoudpakket aan Speedbooks te koppelen, kan je een handleiding specifiek voor jouw boekhoudpakket downloaden. Zijn er nog zaken niet duidelijk? Contacteer het online supportteam dat vanop afstand live met je meekijkt. Een handige manier om al jouw specifieke vragen beantwoord te krijgen. Of je neemt telefonisch of via e‑mail contact op met de helpdesk. Er worden ook gebruikerstrainingen georganiseerd, zowel voor beginnende als voor ervaren gebruikers.

Nadelen Speedbooks

Speedbooks mag dan wel de beste prijs-/kwaliteitverhouding bieden van alle vergelijkbare pakketten, het blijft een aanzienlijke investering. Voor kleine ondernemingen is een uitgave van meer dan 500 euro op jaarbasis niet evident. Dit komt nog eens bovenop de investering in een boekhoudpakket.

Prijzen

Je kan Speedbooks 30 dagen gratis uitproberen door een gratis demo aan te vragen. Je beschikt dan over één administratie en kan 20 financiële rapportages aanmaken. Op ieder moment kan de demoversie omgezet worden naar één van de reguliere softwarelicenties. Voor 42,75 euro per maand kan je van start gaan met Speedbooks. Voor die prijs beschik je over de module voor liquiditeitsprognose en budgetrapportage en kan je diverse maand- en kwartaalrapportages en een jaarrekening genereren. Updates van de software en het gebruik van de helpdesk zijn in de prijs inbegrepen. Je kan ervoor kiezen het pakket verder uit te breiden met aanvullende modules waaronder de consolidatiesoftware en het online dashboard.

Beoordeling

Speedbooks ontving zowel in 2015 als in 2017 een FD Gazellen Award. Dit betekent dat het één van de snelst groeiende bedrijven van Nederland is. Met de rapportagesoftware hoef je niet langer handmatig cijfers in te geven en spaar je veel tijd uit. Het is een eenvoudige manier om je complete financiële administratie te digitaliseren. Hierdoor kan je snel alle nodige rapportages visualiseren. Bovendien begrijp je je financiële situatie beter. Het pakket vraagt een behoorlijke financiële investering, maar daar staat een grote tijdswinst tegenover.

Over deze beoordeling
Review Datum
Product review
Speedbooks
Onze beoordeling
51star1star1star1star1star

Over J. van Beek

J. van Beek is al sinds 1991 actief als zelfstandig boekhouder voor ZZP'ers en het MKB. Voor hen doet hij de administratie, aangiftes en geeft hij fiscaal advies. Omdat veel nieuwe klanten de boekhouding graag online doen is hij opzoek gegaan naar de mogelijkheden. Zijn ervaring met verschillende boekhoudprogramma's deelt hij op deze site.
eboekhouden banner bottom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *