Review: Hoe werkt de software van Cash.nl

cash bedrijfssoftware

Beoordeling

Cash J. van Beek op 3
Website aanbieder

In deze review bespreken we de werking, voor- en nadelen en de kostprijs van het online softwarepakket van Cash.nl.

Cash ontwikkelt al sinds 1984 financiële software en heeft dus al meer dan 25 jaar ervaring op dat gebied. Naast offline applicaties biedt Cash sinds het jaar 2007 ook een online versie (Cash Web). Gedurende die jaren hebben ze bij Cash niet alleen een pak ervaring opgedaan, maar hebben ze ook een aanzienlijk klantenbestand opgebouwd. Ze richten zich vooral op ondernemers (startende en ZZP’ers) die nood hebben aan betaalbare en degelijke software, zonder dat daarbij al te veel automatisering vereist is.

Werking van het programma

Online boekhouden is voor startende ondernemingen een makkie via Cash. Het pakket bespaart je niet alleen veel geld en tijd, maar het levert ook betrouwbare financiële rapporteringdocumenten af. Starters kunnen bovendien in eerste instantie gebruik maken van een gratis proefaccount.

Het online boekhoudprogramma van Cash is op maat gemaakt voor starters, eenmanszaken en ZZP’ers. Speciaal voor die doelgroep bestaat er boekhoudsoftware in compacte versies, die wel alle nodige functies bevatten (Cash Compact). Met Cash Compact Pro kun je dan weer tegen een gunstige prijs bijkomend gebruik maken van een facturatiepakket en een debiteurenbeheer. Cash Webservices zijn dan weer de automatische koppelingen binnen het pakket. Zo is er bijvoorbeeld de bankenkoppeling, waarmee je dagelijks je transacties op de bankrekening automatisch in de boekhouding van Cash kan verwerken (via internetbankieren).

Cash wordt vaak gezien als een ouderwets pakket. Men zegt dan ook dat vooral boekhouders van de oude stempel zich helemaal thuis voelen bij Cash. Dat uit zich bijvoorbeeld in de manier waarop een factuur wordt ingeboekt. Het online pakket van Cash verwacht daarbij dat je de grootboekcodes en relatienummers allemaal uit het hoofd kent. Ook moet je er zelf voor zorgen dat de debet- en creditstand van de boeking steeds in evenwicht is, iets wat in modernere pakketten automatisch wordt gecontroleerd.

Cash biedt niet alleen voor Windows, maar ook voor Unix en Linux een degelijke ondersteuning. Om gebruik te maken van de Cash administratie hoeft men geen financieel genie te zijn. Het pakket is dan ook volledig gericht op het minimaliseren van het aantal verrichtingen. Achteraf kan er steeds flexibel worden gecorrigeerd en ook de automatische aanmaningen voor verlopen facturen worden vaak gebruikt.

De voordelen van Cash.nl

Met cash kun je zoveel administraties voeren als je wenst, zonder bijkomende kosten. Alle administratieve functies werden standaard opgenomen in de pakketten. Daardoor zijn alle pakketten compleet en in staat om iedere boekhoudkundige verrichting uit te voeren. Dankzij de automatische boekingen gaat de verwerking ook vrij snel.

Cash is dus zowel offline als online beschikbaar. Het is mogelijk om tussen deze twee varianten informatie uit te wisselen. De bediening van de offline en online versie is trouwens identiek. Het programma Cash onthoudt bepaalde gegevens die je al eens eerder hebt ingevoerd. Naarmate je werk vordert, neemt het programma je dus meer en meer uit handen.
Hoewel men Cash soms ouderwets noemt, beschikt het toch over een digitaal archief en is het mogelijk om digitaal facturen te versturen met volautomatische herinneringen. De software is ook koppelbaar aan andere programma’s en kan perfect worden geïntegreerd met Excel.

Wie niet alleen zijn boekhouding wil voeren via Cash, kan extra modules aanschaffen. Zo bestaan er modules voor de opmaak van facturen, CRM, ERP en Consolidatie. Onder alle besturingssystemen zijn de bestanden hetzelfde. En ook Cash Web (de online versie) is geschikt voor alle browsers.
Cash beschikt ook over een vakkundige helpdesk die een prima ondersteuning biedt en regelmatig updates toepast. Die updates zijn gebaseerd op de wensen en opmerkingen van gebruikers met ervaring. Ook organiseert men bij Cash maandelijks cursussen voor beginnende gebruikers.

Het online pakket van Cash onderscheidt zich ten opzichte van gelijkaardige pakketten op volgende vlakken. Alle bestanden kunnen probleemloos worden uitgewisseld tussen verschillende programma’s. Voorliggende periodes kan men afschermen, zonder afsluiting. Alle overzichten zijn altijd actueel en worden bijgewerkt met de laatste mutaties. Voor iedere klant kun je een nieuwe administratie aanmaken, zonder bijkomende kosten.

De nadelen van Cash.nl

Eigenlijk is Cash ouderwetse boekhoudsoftware. De interface en de lay-out zijn wat verouderd en de software of zich is nauwelijks met zijn tijd meegegaan. Als je de testversie uitprobeert krijg je voortdurend de indruk dat je bent teruggekeerd naar het tijdperk waarin er nog geen sprake was van besturingssystemen zoals Windows. Cash bestaat al meer dan 25 jaar, maar het lijkt soms alsof ze nooit de originele concepten hebben aangepast.

Bijgevolg komt het programma soms wat onprofessioneel en ongestructureerd over. Het kost vaak te veel tijd om een simpele verrichting te kunnen uitvoeren. Omwille van deze administratieve rompslomp verhoogt ook de kans op het maken van fouten. Als men werkt met vertrouwelijke financiële gegevens, is het maken van al te grote fouten natuurlijk uit den boze. Om goed te kunnen werken met het programma is dan ook een goede kennis van het pakket nodig en wordt men verplicht om altijd zeer nauwkeurig tewerk te gaan.

Wat is de prijs van Cash.nl?

Voor 29 euro per maand kun je met Cash een complete online boekhouding voeren. Heel goedkoop is dit niet, maar de prijs is wel transparant. Wat je voor deze prijs precies krijgt, is duidelijk terug te vinden op de website of op te vragen bij de helpdesk. Er zijn op dat gebied dus geen verborgen kosten of addertjes onder het gras. Handig ook is de gratis cursus voor starters en de mogelijkheid om voor 30 dagen lang gratis een proefaccount uit te proberen.

Voor 49 euro per maand kun je bijkomend factureren en debiteuren beheren met het pakket. Wie een offline versie daarvan wil aankopen, betaalt minstens 960 euro (voor één gebruiker). Als je een extra module voor bijvoorbeeld projectadministratie wil aanschaffen, betaal je online 49 euro per maand, terwijl de offline aanschaffingsprijs 1.650 euro bedraagt. Personeelsadministratie kost dan weer 35 euro per maand (online) of eenmalig 960 euro (offline). Handelsadministratie kost 89 euro per maand (online) of eenmalig 2.499 euro (offline).

Eindoordeel

De boekhoudsoftware van Cash is op zijn minst interessant te noemen. Ook al ziet het er allemaal wat verouderd en minder aantrekkelijk uit, het pakket biedt wel alles wat je nodig hebt voor een complete financiële administratie. Er bestaan pakketten op maat voor startende ondernemingen en ZZP’ers. Die doelgroep heeft met Cash een programma in huis dat hen goed kan begeleiden in het nakomen van de financiële verplichtingen. Starters willen in de eerste plaats een goede administratie, of die administratie nu gebeurt in een ouderwets of hypermodern pakket is minder belangrijk. Ondernemers met meer ervaring zullen dan misschien eerder een moderner pakket verkiezen, wat te begrijpen is.

Al bij al is Cash een betrouwbaar programma voor financiële administratie. Het pakket is niet goedkoop, maar wel compleet. Het is aan jou om te beslissen of je kiest voor dit pakket of niet.

Neem 1 maand een GRATIS proefaccount op Cash

Aanmelden Cash.nl proefaccount

Over deze beoordeling
Review Datum
Product review
Cash.nl
Onze beoordeling
31star1star1stargraygray

Over J. van Beek

J. van Beek is al sinds 1991 actief als zelfstandig boekhouder voor ZZP'ers en het MKB. Voor hen doet hij de administratie, aangiftes en geeft hij fiscaal advies. Omdat veel nieuwe klanten de boekhouding graag online doen is hij opzoek gegaan naar de mogelijkheden. Zijn ervaring met verschillende boekhoudprogramma's deelt hij op deze site.
eboekhouden banner bottom

Deel je ervaring met Cash

 1. Lennart

  Cash met microloon uitgeprobeerd. Waardeloos ouderwetse interface. Het is inmiddels 2016, niet 1995. Gaan absouut niet met de tijd mee

 2. Bert

  Wat een bizar slecht systeem. Als je de wet van de remmende voorsprong in werking wil zien, moet je Cashweb proberen. Wat een schandelijke vertoning, qua gebruiksvriendelijkheid en bugs. En enorm duur ook nog.

 3. Jeroen

  Eens, zeer ouderwets en niet intuitief. Star bij opzeggen.

 4. N

  Ik krijg zojuist een factuur van 25 euro voor het gebruik van 50 MB extra data, zonder enige vorm van waarschuwing. De administratie/helpdesk kan niet helpen, behalve dat ze het meenemen of er misschien een waarschuwing ingebouwd kan worden. Dit bedrag is dus maandelijks, bovenop een toch al prijzig pakket. Naast dat ik bovenstaande reacties ook ervaar vind ik dit de spreekwoordelijke druppel.

 5. stephan

  Wat is een ander alternatief voor Cash? Iemand?

 6. Otto

  Werk al meer dan 30 jaar in de IT. Cashweb is een MSdos programma uit 1984, dat geconverteerd is naar een online omgeving. Het is in één woord een draak van een programma. user-interface is onduidelijk, niet intuïtief, en niet consistent. Ik denk dat de eigenaren het zo lang als kan proberen uit te melken. Niet eens meenemen in evt pakketselectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *