Review: Minox eenvoudig boekhouden

minox boekhoudprogramma

Beoordeling

J. van Beek op 5
Website aanbieder

In deze review bespreken we de werking, de voor- en nadelen en de kostprijs van de online boekhoudsoftware Minox Online. Minox ontwikkelt al sinds 1983 boekhoudsoftware. Meer dan 30 jaar ervaring resulteert in een gebruiksvriendelijk pakket met tal van spitsvondigheden. Je kan er snel mee boeken, maar ook makkelijk corrigeren. Minox wil blijven gebruik maken van de nieuwste technologieën om verregaande automatisering mogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is de bankkoppeling Bizcuit, waarmee je vanuit je boekhouding kan betalen. In 2018 wordt een cloud ERP oplossing geïntroduceerd.

De doelgroep van het pakket zijn ZZP’ers, het MKB en accountants- en administratiekantoren. Ruim 500 kantoren en 5 000 directe klanten werken met Minox. Ongeveer 70 000 administraties worden gevoerd in het programma. Accounting Connected is een platform waarop accountants en ondernemers efficiënt kunnen samenwerken. Als accountant kan je met elke klant afzonderlijk afstemmen wat hij al dan niet zelf wil opvolgen. Ondernemers kunnen op de website van Minox boekhouders of accountants terugvinden bij hen in de buurt die met het pakket werken.

Werking van het programma

Het pakket blijft evolueren om steeds makkelijker, beter en efficiënter te worden. Via Accounting Connected kunnen ondernemers en accountants in dezelfde administratie werken in de cloud. Dankzij hetzelfde platform kunnen meer zaken via de smartphone gebeuren. Bijvoorbeeld factureren, betalen of je financiële situatie bekijken via dashboards.

Het abonnement MinoxConnect biedt ondernemers en accountants de kans om samen te werken. De ondernemer verstuurt de facturen via e-mail, scant ze (mobiel) in en betaalt. De accountant zorgt dat alles klopt, doet de boekingen en adviseert. Via rapporten en dashboards behouden beiden het overzicht. Via de tool Scan & Herken kan je facturen inlezen. Maak een foto met je smartphone of scan het document in (PDF-bestand) en e-mail het naar je Minox e-mailadres. Je kan zelfs leveranciers elektronische facturen (UBL-formaat) naar dit e-mailadres laten sturen. Minox garandeert automatische herkenning van bijna 100 % en haalt dubbele of spookfacturen eruit.

Ook Facturatieconnectie maakt deel uit van MinoxConnect. Inscannen of e-mailen van facturen wordt zelfs overbodig. Je maakt eenmalig een koppeling met je leveranciers. De facturen worden automatisch uit de portal van de leverancier opgehaald. Minox Online controleert elke nacht bij je leveranciers of er nieuwe facturen klaarstaan. Je bespaart tijd en voorkomt fouten. Naast Scan & Herken en Factuurconnectie is de Bizcuit app een handige tool om je administratie steeds verder te automatiseren (robotic accounting).

De bankkoppeling Bizcuit is sinds mei 2017 geïntegreerd in Minox. De verwerking van je bankafschriften wordt geautomatiseerd. Als ondernemer kan je ook direct samenwerken met je accountant voor betalingsprocessen en cash management. Betalingen gebeuren niet langer via internetbankieren, maar vanuit je boekhouding. In drie stappen volg je op je smartphone alle betalingen en incasso’s op. Selecteer de facturen die je wil betalen. Controleer de betalingen en raadpleeg de onderliggende facturen. Autoriseer tot slot de betalingen met je vingerafdruk. Een e reader of pinpas heb je niet meer nodig. Bizcuit loopt voor op de nieuwe wetgeving (PSD2) die in 2018 wordt ingevoerd. De Payment Service Directive 2 is de herziene Europese richtlijn voor digitale toegang door derden tot betaalrekeningen bij banken.


De voorbije maanden investeerde Minox fors in hun online platform. De technologie blijft evolueren waardoor er steeds beter aan de wensen van de gebruikers kan worden voldaan. Er worden vooral op vlak van toegankelijkheid en veiligheid steeds hogere eisen gesteld. Er werd overgeschakeld naar Amazon Web Services (AWS). Dit laat toe om sneller nieuwe functionaliteiten en koppelingen beschikbaar te maken voor de gebruikers. In 2018 zal ook een cloud ERP (enterprise resource planning) oplossing geïntroduceerd worden. Een ERP programma bestaat uit kleine modules die allemaal een specifieke taak ondersteunen. Ook realtime Business Intelligence (BI) zal geïntegreerd worden. Hierdoor wordt het mogelijk data onmiddellijk om te zetten in bruikbare gegevens waarop je beslissingen kan baseren.

De voordelen van Minox

Eerder bespraken we al dat Minox een gebruiksvriendelijk softwarepakket is waarmee je snel kan boeken en corrigeren. Automatiseer je administratie verder met de unieke Bizcuit app en tools als Scan & Herken en Factuurconnectie. Of koppel je boekhoudsoftware met andere software (webshop- of kassasoftware) via het platform Accounting Connected. Boek nog efficiënter met Bulkscan en Splitscreen boeken. Via Bulkscan scan je een stapel facturen in één keer in. Splitscreen Boeken zorgt ervoor dat je de meest voorkomende boekingen eenvoudig met sneltoetsen kan verwerken.

Nog niet thuis in de software? Minox biedt persoonlijke opleidingen en telefonische trainingen aan. Via gratis webinars krijg je meer uitleg over thema’s of modules. Contacteer tijdens de werkuren telefonisch of via e-mail Customer Support. Of maak gebruik van “Ondersteuning op afstand”. Wanneer je op de website naar het tabblad Support gaat, vind je voor Minox Online o.a. Quick Guides, FAQ’s, Video’s en Webinars.

De nadelen van Minox

De software van Minox is niet uitzonderlijk duur. Maar wil je als ondernemer gebruik maken van alle extra opties van het pakket, vergt dit toch een aanzienlijke investering. Met een MinoxConnect-abonnement kan je weliswaar al vanaf 180 euro op jaarbasis aan de slag. Vergeet echter niet dat je ook nog je accountant moet betalen voor geleverde diensten.

Abonnementen bij Minox zijn niet maandelijks opzegbaar. Je sluit een overeenkomst af voor minimaal het resterende deel van het kalenderjaar. Men werkt niet met licenties per boekjaar.

Wat is de prijs van Minox?

Je kan Minox Online 30 dagen vrijblijvend gratis uitproberen. Nadien adviseert de Keuzehulp welk pakket het best bij jou past. Zelf je administratie opvolgen? Het basispakket is beschikbaar vanaf 24,50 euro per maand. Voor meer mogelijkheden zijn er het Pro-pakket en het Xtra-pakket, respectievelijk vanaf 34,50 euro en 46,00 euro per maand. De module Factureren kost je maandelijks nog eens 7,50 euro (jaarlijks 50 facturen) of 15,00 euro (onbeperkt).

Samenwerken met een accountant? Voor het abonnement Facturering betaal je vanaf 7,50 euro (per maand). Het abonnement MinoxConnect kost 15,00 euro (per maand). Je kan facturen maken, facturen inscannen en bankmutaties automatisch downloaden. Je boekhouder doet de rest. Voor onbeperkt factureren betaal je telkens 7,50 euro extra. Accountants hebben hun eigen Minox abonnement. Er zijn vier opties: Pro Acc (gratis), Pro (34,50 euro / maand), Xtra (46,00 euro / maand) en Xtra Acc (57,00 euro / maand). Voor de facturatie komt daar nog 7,50 euro (50 per jaar) of 15,00 euro (onbeperkt) bij. Alle prijzen zijn exclusief BTW.

Beoordeling Minox

Minox Online is gebruiksvriendelijk en laat je toe je administratie meer en meer te automatiseren. Ondernemers en accountants kunnen steeds efficiënter samenwerken. Het online platform blijft evolueren waardoor aan de groeiende eisen qua toegankelijkheid en veiligheid kan worden voldaan. Aan hun website kan Minox wel nog werken. De mooie look en feel gingen toch wat ten koste van de duidelijkheid. Het pakket is redelijk qua prijs, tenzij je alle opties wil benutten. De toekomst zal uitwijzen of andere boekhoudpakketten hun prijzen zullen moeten bijsturen om de technologische evoluties te kunnen bijhouden.

Minox proberen?

Direct aanmelden voor een proefaccount

Over deze beoordeling
Review Datum
Product review
Review Minox
Onze beoordeling
51star1star1star1star1star

Over J. van Beek

J. van Beek is al sinds 1991 actief als zelfstandig boekhouder voor ZZP'ers en het MKB. Voor hen doet hij de administratie, aangiftes en geeft hij fiscaal advies. Omdat veel nieuwe klanten de boekhouding graag online doen is hij opzoek gegaan naar de mogelijkheden. Zijn ervaring met verschillende boekhoudprogramma's deelt hij op deze site.
eboekhouden banner bottom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *