Excel-boekhouden.nl boekhouden met een excel sheet

excel-boekhouden.nl review

Beoordeling

J. van Beek op 5
Website aanbieder

In deze review bespreken we de werking, voor- en nadelen en de prijs van Excel-boekhouden.nl. Zoals de naam aangeeft is dit een Excelsheet voor de boekhouding. Op het eerste gezicht is dit een ideale sheet voor starters, zzp’ers en kleine ondernemers. De Excelboekhouding dat dan ook precies wat benodigd is voor een kleine administratie en geeft overzichtelijk de financiële status van de onderneming en de te betalen of te ontvangen btw-aangiftes weer. Als je te groot wordt voor Excel kun je met één druk op de knop alles exporteren naar de cloud.

Excel-Boekhouden.nl is ideaal voor kleine en startende ondernemers die nog niet toe zijn aan een online boekhoudpakket. Je hoeft niet per se thuis te zijn in Excel om deze boekhouding te begrijpen. Alle berekeningen worden namelijk automatisch voor je gedaan en facturen worden automatisch verwerkt. De Belastingdienst eist alleen dat er een administratie wordt bijgehouden. Excel-boekhouden.nl doet meer dan dat en is ook nog eens geheel gratis.

Werking van het programma

Iedereen is wel bekend met Microsoft Excel. Veel ondernemers kunnen er al aardig mee uit de voeten. Voor Excel-boekhouden.nl is dat echter geen vereiste. Veel cellen zijn vergrendeld en alle bedragen worden automatisch doorgerekend. Dit voorkomt de kans op fouten en eigen formules maken in Excel. De verkoopfacturen die je aanmaakt in het factuursjabloon worden automatisch in de boekhouding verwerkt. Dan is het aan de ondernemer zelf om bij te houden of deze betaald wordt. Door de boekhouding zelf bij te houden in Excel ben je als ondernemer meer betrokken bij je cijfers. Zo wordt alles inzichtelijker en duidelijker.

Excel-boekhouden.nl beschikt niet over een voorraadadministratie of koppeling met een kassasysteem, maar is voor een basisadministratie wel compleet te noemen. Er is een duidelijk overzicht van de te betalen of te ontvangen btw-bedragen voor de periode die je ingesteld hebt. Het invoeren van zowel kosten als uitgaven leidt tot verschillende financiële inzichten. Het opmaken van een factuur is eenvoudig en deze worden opgeslagen of verwerkt in de boekhouding met één druk op de knop. Bovendien worden er op de achtergrond verschillende controles uitgevoerd die ervoor zorgen dat alles correct en volledig wordt ingevuld. Dit verkleint de foutmarges.

Om ondernemers op weg te helpen is er een overzichtelijke handleiding geschreven die via de website te bekijken is. Dit is geen uitgebreide handleiding over ‘hoe te boekhouden’, maar legt de werking van de Excel-boekhouding eenvoudig uit. Door de handleiding te lezen wordt alles duidelijk en dat duurt slechts 10 minuten.

De voordelen van excel-boekhouden.nl

Het eerste voordeel is duidelijk. Het is gratis. Daarmee is Excel-boekhouden.nl uniek in haar klasse. Er is bij onze weten geen gratis boekhoudprogramma op de markt dat eenvoudiger en vollediger is dan Excel-boekhouden.nl

De overzichtelijke handleiding is een grote plus. De Excelsheet zelf is bewust eenvoudig gehouden, zodat elke ondernemer er meer uit de voeten kan en iedereen zelf de boekhouding kan doen. Gedurende het jaar is tussenkomst van een boekhouder of accountant dus niet nodig. In het financiële overzicht zie je in een oogopslag hoe je onderneming er voor staat. In een tabblad voor de btw-aangifte zie je daarnaast per periode wat je terug krijgt of moet betalen.

Het derde voordeel is daarmee dan ook dat er flink in de kosten bespaard wordt, omdat men geen boekhouder nodig heeft. Voor de aangifte inkomstenbelasting kan het prettig zijn de boekhouding te laten controleren. Dat is ook geen probleem. De boekhouding bestaat namelijk uit één Excelbestand (los van gemaakte facturen) dat eenvoudig verstuurd kan worden ter controle.

Mocht je uit Excel groeien heeft Excel-boekhouden.nl de samenwerking met e-Boekhouden.nl gezocht. Met één druk op de knop wordt de complete boekhouding geëxporteerd naar e-Boekhouden.nl. Dit maakt het overstappen van een boekhoudpakket makkelijker dan ooit. Met deze koppeling is het handmatig overtypen van gegevens en mutaties verleden tijd.

De nadelen van Excel-boekhouden.nl

Terwijl je in andere boekhoudpakketten vaak automatisch tips voorgeschoteld krijgt omtrent de juiste manier van boeken, word je in Excel op dat vlak aan je lot overgelaten. De handleiding is duidelijk en de veelgestelde vragen zijn beantwoord, maar er is geen telefonische support beschikbaar. Het is immers gratis.

Een ander nadeel is dat er geen meekijkfunctie voor de boekhouder bestaat in Excel-boekhouden.nl. Ervaring leert ons nochtans dat dit een zeer handige tool is. Op die manier kan immers zowel de zzp’er als zijn accountant of boekhouder alle gegevens te allen tijde raadplegen en eventueel wijzigen. Dit geldt overigens voor alle boekhoudpakketten in Excel.

Prijs

Excel-boekhouden.nl is geheel gratis. Dat blijft het ook. Ieder jaar wordt er een nieuwe versie uitgebracht. Hier ontvangt men een e-mail van. Deze nieuwe versie wordt ook gratis aangeboden.

Eindoordeel

Excel-boekhouden.nl kun je het best vergelijken met een vrij standaard en beperkt boekhoudpakket, uitgevoerd in een Excel-omgeving. Wie een pakket zoekt voor een eenvoudige doch vrij complete boekhouding vindt met dit programma een goede oplossing. Uiteraard moet je wel nog zelf de boekhoudkundige en fiscale regels gaan toepassen, aangezien Excel deze standaard niet kent (in tegenstelling tot de meeste andere boekhoudpakketten). Daarom adviseren we toch om bijkomend één keer per jaar een externe adviseur te raadplegen. Die kan je bijsturen indien dat nodig zou blijken. De prijs-kwaliteitverhouding is ongekend hoog.

Proberen?

Gratis downloaden

Over J. van Beek

J. van Beek is al sinds 1991 actief als zelfstandig boekhouder voor ZZP'ers en het MKB. Voor hen doet hij de administratie, aangiftes en geeft hij fiscaal advies. Omdat veel nieuwe klanten de boekhouding graag online doen is hij opzoek gegaan naar de mogelijkheden. Zijn ervaring met verschillende boekhoudprogramma's deelt hij op deze site.
eboekhouden banner bottom

Deel je ervaring met

  1. Fijn en compleet boekhoudtemplate dat uitermate geschikt is voor ondernemers die nog geen kosten willen maken voor een uitgebreid boekhoudpakket.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *