Review: Cloud boekhouden met Mamut

mamutlogo

Beoordeling

J. van Beek op 3
Website aanbiederIn deze review bespreken we de werking, voor- en nadelen en de kostprijs van de online software van Mamut.

Mamut is een bedrijf dat werd opgericht in 1994 en sindsdien een reputatie opbouwde op vlak van ERP, CRM en internet gebaseerde oplossingen voor kleine en middelgrote ondernemingen en ZZP’ers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Oslo, Noorwegen.
Men richt zich bij Mamut dan ook vooral op de Noord-Europese markt. Bij Mamut probeert men gebruiksvriendelijke oplossingen te vinden tegen een zo sterk mogelijke prijs-kwaliteitverhouding, dit zowel aangaande boekhouding, verkoop, relatiebeheer, inkoop, e-commerce en nog veel meer.

Vandaag werken ruim 400.000 ondernemingen, verspreid over 16 verschillende landen, met Mamut. Via de Visma Groep wordt het pakket van Mamut ook in Nederland aangeboden.

Werking van het programma

De verschillende programma’s van Mamut worden zowel lokaal als online (in the cloud) aangeboden. Het meest gebruikte programma is wellicht Mamut One Office Boekhouding. Dit boekhoudpakket is een passende oplossing voor ondernemers die zelf hun boekhouding willen voeren, al biedt het ook voordelen aan professionele boekhouders en accountants.

Men hecht bij Mamut veel belang aan een gebruiksvriendelijke interface en manier van werken. Inboeken moet in die context dan ook als ‘simpel’, veeleer dan als ‘een last’ beschouwd worden. Bij Mamut speelt men hier handig op in door bijvoorbeeld te werken met overzichtelijke schermafbeeldingen, een eenvoudige manier om gebruikersinstellingen te kunnen aanpassen (eventueel uit te breiden) of grondige rapporten te projecteren nadat men de gegevens simpelweg heeft ingevoerd in een tekstverwerkingsprogramma zoals Word of Excel. Handig ook is het grootboek met drilldown. Hierdoor kun je het totaal van een bepaalde balans- of resultatenrekening detailleren tot op de factuur. Net omwille van deze handigheden, leer je snel omgaan met het programma en zal je op korte termijn tijd gaan besparen op vlak van administratie.

De voordelen van Mamut

Het eerste voordeel spruit voort uit bovenstaande. De gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie van het online boekhoudpakket is opmerkelijk. Mamut heeft dan ook al verschillende onderscheidingen ontvangen voor hun aangeprezen functionaliteit. Taken als inboeken, de opmaak van rapportering, zelfs budgetteren, kunnen snel en effectief worden uitgevoerd. Daarbij word je bijgestaan door heldere en onmiddellijk duidelijke schermafdrukken. Naast alle basis boekhoudtaken, biedt Mamut ook de mogelijkheid om dieper te gaan in de detaillering van belangrijke posten. Ook meer ervaren boekhouders worden hier dus op hun wenken bediend. Een klassevolle en overzichtelijke rapportering is het logische gevolg. Je bespaart tijd bij het inboeken, en die tijd kun je gebruiken voor het maken van interessante cijferanalyses.

Het pakket van Mamut groeit als het ware ook mee met je onderneming. Start je als kleine zelfstandige en ben je op zoek naar een goed boekhoudpakket om zelf mee aan de slag te kunnen? Dan is Mamut ideaal voor jou. Is je bedrijf aan het groeien en heb je plots nood aan bijkomende support, een facturatiepakket of online oplossingen voor e-commerce? Blijf gewoon bij Mamut en maak een upgrade van je abonnement. Alle gegevens die je sinds de opstart ingaf worden natuurlijk behouden en je kunt er altijd op terugvallen indien nodig. Een troef van Mamut is dan ook het inspelen op de precieze behoeften van de klant. Niet iedereen heeft nood aan een uitgebreid pakket waarin men zichzelf verliest. Mamut bekijkt samen met jou wat er precies nodig is en hoe je dit op een betaalbare manier kunt implementeren.

Een andere troef is de professionele en zeer toegankelijke Support Center van Mamut. Je krijgt er een uitgebreid en persoonlijk serviceapparaat ter beschikking. Via dit systeem krijg je onmiddellijk hulp of training wanneer je daarom vraagt. Wie echt alles over Mamut wil weten, kan zich inschrijven voor één van de verschillende cursussen die in cursuscentra van Mamut worden georganiseerd.

Het gebruik van nieuwe technologieën, en vooral de combinatie ervan op vlak van software en online service, maakt het voor een ondernemer gemakkelijk om verschillende taken te bundelen in één moment en één pakket. Dankzij Mamut kun je hierop werken in een beveiligde omgeving. De omgeving is niet alleen sterk beveiligd, maar ook overal toegankelijk. Je hoeft de boekhouding dus niet te voeren vanachter jouw eigen computer. Je mails checken op je smart phone of de facturen bijwerken op verplaatsing? Het kan perfect als je werkt met het online softwarepakket van Mamut.

De nadelen van Mamut

Hoezeer de online support van Mamut hierboven ook wordt bewierookt, niet iedereen schijnt hier zomaar mee akkoord te gaan. Op het internet duiken hier en daar eerder negatieve reacties op omtrent die helpdesk. De hulp die je krijgt bij problemen is natuurlijk een subjectief gegeven, maar als nieuwe gebruiker is het toch interessant om te weten dat de online support blijkbaar ook niet feilloos is. Zo wordt er gesproken over het voortdurend opduiken van foutmeldingen bij het versturen of bevestigen van gegevens. Enorm vervelend natuurlijk, zeker als de online support zelf niet weet hoe dit op te lossen…

Wat is de prijs van Mamut?

Zoals vele softwareleveranciers biedt men bij Mamut ook een gratis demoversie en een gratis proefperiode aan (30 dagen). Daarnaast krijg je hier ook de keuze tussen de eenmalige aankoop of de periodieke huur van het pakket. Het pakket ‘Mamut One Office Boekhouding’, zeg maar het pakket dat de basisbehoefte qua boekhouding dekt, kan worden aangekocht voor een prijs van 99,00 euro (exclusief btw). Wie liever huurt, betaalt een maandelijkse abonnementsprijs van 9,00 euro (exclusief btw) of 108,00 euro op jaarbasis.

Wil je niet alleen de eigen boekhouding kunnen voeren, maar ook de jaarafsluiting doen, facturen versturen of de salarissen van je personeel bijhouden? Dan betaal je bij Mamut een pakketprijs die afhankelijk is van wat je precies wenst. Het goedkoopste pakket kost je 19,00 euro per maand (of 189,00 euro eenmalig indien je liever aankoopt). Het omvangrijkste pakket (het ERP-pakket) kost 39,00 euro per maand (of 590,00 euro eenmalig).

Eindoordeel over onze ervaring met Mamut

Mamut is een aantrekkelijk pakket voor ondernemingen die hun bedrijfsadministratie in eigen handen willen nemen en daarvoor gebruik willen maken van afzonderlijke modules. In principe kan iedereen er mee werken, al leert de praktijk dat enige boekhoudkundige ervaring toch welkom is. En wees misschien toch op je hoede voor de online support. In deze prijsklasse raden wij liever MoneyMonk of Digitaal Kantoor aan.

Mamut 30 dagen gratis proberen?

Gratis proberen

Over deze beoordeling
Review Datum
Product review
Mamut
Onze beoordeling
31star1star1stargraygray

Over J. van Beek

J. van Beek is al sinds 1991 actief als zelfstandig boekhouder voor ZZP'ers en het MKB. Voor hen doet hij de administratie, aangiftes en geeft hij fiscaal advies. Omdat veel nieuwe klanten de boekhouding graag online doen is hij opzoek gegaan naar de mogelijkheden. Zijn ervaring met verschillende boekhoudprogramma's deelt hij op deze site.
eboekhouden banner bottom

Deel je ervaring met

  1. johan

    Wij werken sinds 2006 met mamut en gaan er nu mee stoppen.
    Het is een verouderd pakket en sinds 2008/09 is er geen vernieuwing meer geweest. Naar zeggen gaat deze er ook niet komen want Mamut probeert u richting Visma.Net te krijgen. Of dit en oplossing voor ons zou zijn weet ik niet want men beschikt over een waardeloos sales apparaat. Ik denk dat men teveel geld verdiend want de misplaatste arrogantie is niet van de lucht. Zijn er mensen die ervaring met Visma.net hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *