Review: Clearbooks, het boekhoudprogramma van 2015?

clearbooks review logo

Beoordeling

Clearbooks J. van Beek op 4
Website aanbiederIn deze review bespreken we de werking, voor- en nadelen en de kostprijs van de online boekhoudsoftware van Clearbooks.

Clearbooks werd in juli 2008 opgericht door een enthousiaste Britse ondernemer met een interessante visie. Tim Fouracre wilde kleine ondernemingen ondersteunen in hun groei en voornamelijk hun doen tijd besparen op administratief vlak. De oplossing? Een tijdsbesparend online boekhoudpakket aanbieden! In Engeland is Clearbooks al een enorm succes en de laatste jaren kent het bedrijf ook een sterke internationale groei. Clearbooks ziet zichzelf als een soort community waarin de gebruikers elkaar helpen en ondersteunen op vlak van boekhouding en algemene administratie.

Werking van het programma

Clearbooks biedt een zeer grote waaier aan mogelijkheden en gaat verder dan zuivere boekhouding. Denk maar aan het automatisch inlezen van bankafschriften, de automatische opmaak en heropmaak van facturen, de behandeling van verrichtingen in verschillende munteenheden, de verwerking van lonen en salarissen, … Vele features roepen misschien vele vragen op. Maar net daarvoor heeft Clearbooks een uitmuntende support via email, telefoon of zelfs een live chat. Een geoefende surfer kan zelfs hier en daar een hulpvideo met screenshots terugvinden op You Tube.

Qua rapportering scoort Clearbooks ook vrij goed. Wanneer je een proefbalans, ouderdomslijst klanten of ouderdomslijst leveranciers oproept, kun je steeds verder klikken om te zien welke facturen of verrichtingen precies onder welke rekening terecht zijn gekomen. Minpuntje is wel dat dit blijkbaar niet mogelijk is bij de effectieve eindbalans of resultatenrekening.

De voordelen van Clearbooks

Bij Clearbooks krijg je het gevoel dat boekhouden nog nooit zo gemakkelijk is geweest. En dat om verschillende redenen.

Vooreerst is het pakket zeer compleet en eenvoudig in gebruik. Een doorsnee onderneming kan met Clearbooks perfect zijn boekhouding voeren. Bovendien hoef je geen specifieke boekhoudkundige of financiële kennis te hebben om ermee aan de slag te kunnen. Een duidelijk dashboard geeft je te allen tijde een actueel overzicht van de stand van zaken.

Daarnaast kun je met Clearbooks ook professionele facturen op maat aanmaken. Dat gebeurt snel en eenvoudig, ook voor leken in het vak. Via extra opties kun je bijvoorbeeld ook gaan bepalen hoe en wanneer je klanten precies moeten betalen.
Met Clearbooks krijg je als ondernemer ook een duidelijk inzicht in je uitgaven. Niet alleen omdat je de bedrijfsrekening kunt linken aan het pakket, maar ook via het boekhoudpakket zelf. Je kunt in die context bijvoorbeeld via de inkoop- en uitgavenfunctie bedragen invoeren die je nog verschuldigd bent aan leveranciers of nog terug dient te krijgen van klanten.

Een ander groot voordeel van het online pakket van Clearbooks is de rapportage. Die rapportering is niet alleen eenvoudig, maar tegelijk ook duidelijk en professioneel ogend. En een balans die er strak en professioneel uitziet, komt nu eenmaal beter over bij banken, schuldeisers, of andere belanghebbenden. Onrechtstreeks leiden puike rapportages dus tot meer zakelijk succes. Eenvoudige balansen of complexe proef- en saldibalansen, alles is mogelijk in Clearbooks! Door het aan- of uitschakelen van bepaalde functies, kun je zelf bepalen welke rapportering voor jouw onderneming het meest gebruikelijk is. Wist je trouwens dat Clearbooks de online boekhoudsoftwareleverancier is die wellicht het meeste aantal features aanbiedt binnen zijn pakket?

De nadelen van Clearbooks

Net omdat er veel features mogelijk zijn, kan het geheel soms wat onoverzichtelijk overkomen. Wie alles wil uittesten, komt terecht in een dashboard die overladen is met menuopties. En dat maakt het allemaal wat complex. Een simpele transactie uitvoeren kan dan soms onnodig lang duren, net omdat er verschillende stappen eerst moeten doorlopen worden. En dat terwijl die eigenlijk misschien niet 100 procent nodig zijn.

Bijkomend minpuntje, dat aan bovenstaande is gekoppeld, is de lagere snelheid van het programma. Meer features behandelen, betekent meer processen die zich op de achtergrond afspelen. En dat gaat dan soms ten koste van de snelheid van het programma.

Wat is de prijs van Clearbooks?

Om te starten, biedt Clearbooks een gratis proefperiode van 30 dagen aan. Dit is altijd handig voor iemand die op zoek is naar een goed pakket voor zijn onderneming, maar dit liever eerst eens zelf beoordeelt vooraleer hij er definitief mee in zee gaat.

Overtuigd van het nut van Clearbooks? Vanaf nu kost je dit 20 euro per maand. Weet dat je flink wat korting krijgt als je registreert voor een langere periode. Wie een abonnement aangaat voor een jaar, krijgt 50% korting op de totaalprijs. Wie zich abonneert voor twee jaren, geniet zelfs van een 60% voordeel. Dit zijn wel de prijzen voor de standaardversie van Clearbooks. Wie bijkomend wil gebruik maken van andere mogelijkheden (zoals het pakket voor human resources) betaalt iets meer. Hoeveel meer? Dat hangt dan weer af van de precieze voorkeuren die je hebt.

Eindoordeel en onze ervaring met Clearbooks

Alles samen bekeken, kunnen we Clearbooks positief beoordelen. Het online pakket biedt vele voordelen, maar het kost soms ook wat tijd om te wennen aan de interface en gebruiksmogelijkheden. Het lijkt ons dat dit pakket zich eerder toespitst of zelfstandige ondernemers die zelf de boekhouding willen voeren in plaats van beroep te doen op een boekhouder. Onderschat dit echter niet. Het programma is wel gebruiksvriendelijk en vrij eenvoudig in gebruik, maar wie echt niets van boekhouding snapt, zal het soms toch wat moeilijk hebben om zijn weg te vinden in de vele aangeboden opties. Op dat ogenblik kun je natuurlijk wel nog beroep doen op de, toch wel knappe, helpdesk.

Clearbooks 30 dagen gratis proberen?

Gratis proberen

Over deze beoordeling
Review Datum
Product review
Clearbooks
Onze beoordeling
41star1star1star1stargray

Over J. van Beek

J. van Beek is al sinds 1991 actief als zelfstandig boekhouder voor ZZP'ers en het MKB. Voor hen doet hij de administratie, aangiftes en geeft hij fiscaal advies. Omdat veel nieuwe klanten de boekhouding graag online doen is hij opzoek gegaan naar de mogelijkheden. Zijn ervaring met verschillende boekhoudprogramma's deelt hij op deze site.
eboekhouden banner bottom

Deel je ervaring met Clearbooks

  1. Rob klaasse

    Zou echt fijn zijn als je zelf de opmaak van BV factuur zou kunnen bijwerken een spatie of een kleur bijvoorbeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *