Review: Fiscaal-online eenvoudig je belastingaangifte

fiscaal-online.nl

Beoordeling

J. van Beek op 5
Website aanbieder In deze review bespreken we de werking, de voor- en nadelen en de kostprijs van het online aangifteprogramma Fiscaal-online.nl. Het programma is onderdeel van Skillsource BV en bestaat sinds 2005 onder de naam Elektronische-Aangifte.nl. De software werd ontwikkeld om snel, eenvoudig en goedkoop de online belastingaangifte van ondernemingen te kunnen doen. Dit is de voorbije 12 jaar steeds complexer geworden. Hierdoor is het programma geëvolueerd tot Fiscaal online.nl. In 2017 werd niet alleen de naam gewijzigd, maar werden ook nieuwe modules geïntroduceerd in het pakket.

De doelgroep bestaat uit ondernemers, boekhouders, accountants- en administratiekantoren. Aangezien alle producten afzonderlijk en als totaalpakket aangeboden worden, is het online programma ook interessant voor kleine ondernemers. Je betaalt alleen voor zaken die je gebruikt. Standaardproducten kunnen aangekocht worden inclusief credits voor 1 jaar. Wanneer je voor meerdere ondernemingen aangiften indient, moet je enkel credits bijkopen. Je wordt niet verplicht een uitgebreider abonnement te nemen. Dat maakt het pakket ook voor accountants aantrekkelijk.

Werking van het programma

Fiscaal-online.nl is betrouwbaar en maakt het mogelijk alle fiscale aangiftes snel online te versturen via Digipoort. Dit is een veilige digitale communicatielijn met de overheid. Omdat je volledig in de cloud werkt, heb je altijd en overal toegang tot je gegevens en aangiftes. Firewalls voorkomen diefstal van gegevens. Gegevens kunnen niet verloren gaan door hard- of softwareproblemen, aangezien er iedere 24 uur een back up gemaakt wordt. De datacenters van Fiscaal-online.nl voldoen aan de strikte normen van kwaliteitsmanagement, informatiebeveiliging en milieumanagement (ISO 9001, ISO 27001 en ISO 14001 gecertificeerd). Je werkt in een beveiligde omgeving. Alle informatie wordt gecodeerd met behulp van SSL (Secure Socket Layer). Dit is de internationale standaard voor beveiligde gegevensuitwisseling.

Het online pakket bestaat uit verschillende producten. Je verstuurt een onbeperkt aantal BTW-aangiftes voor meerdere ondernemingen direct naar de Belastingdienst. Gegevens kunnen handmatig ingevoerd worden of geïmporteerd worden uit je boekhoudpakket. Lever je goederen of diensten aan andere landen binnen de EU? Dan moet je een opgaaf ICP (intracommunautaire prestaties) indienen. Alle intracommunautaire prestaties kan je importeren uit Excel of je boekhoudprogramma. Ook hier is het aantal aangiftes onbeperkt. Met de module BTW-nummer-controle check je in één beweging alle BTW-nummers van je intracommunautaire prestaties.

Wanneer je te veel of te weinig BTW hebt afgedragen, moet een correctie gebeuren. Hiervoor moet een suppletie-aangifte gebeuren. Je kan voor meerdere ondernemingen een onbeperkt aantal suppleties aangeven voor 2017. Voer alle informatie handmatig in of importeer alles uit je boekhoudpakket. Je kan een onbeperkt aantal aangiftes vennootschapsbelasting voor rechtspersonen indienen. Via de uitstelregeling kunnen belastingconsulenten uitstel vragen voor hun klanten. Dit hoeft niet langer per persoon te gebeuren, want je kan alle uitstelverzoeken uit één bestand importeren.

Voordelen Fiscaal-online

Het online pakket wordt erkend door de Belastingdienst. Dit geeft de betrouwbaarheid van het programma aan. Eerder vermeldden we al dat de software het mogelijk maakt snel en veilig aangiftes te versturen. We bespraken ook de maatregelen die Fiscaal-online.nl neemt om een veilige werkomgeving aan te bieden. Een groot voordeel is dat je alleen betaalt voor de modules die je effectief gebruikt en je zelf je pakket samenstelt. Het programma garandeert bovendien een maximale uptime waardoor je je gegevens ten allen tijde kan raadplegen. Op de website van Fiscaal-online.nl vind je een pagina met veelgestelde vragen en een begrippenlijst met fiscale termen. Heb je toch nog vragen? Dan kan je op werkdagen contact opnemen met de gratis helpdesk. Dit kan via het formulier op de website, via e-mail of telefonisch.

Om informatie uit te wisselen met de overheid moet je over een PKIoverheid-certificaat (Public Key Infrastructure) beschikken. Dit is een digitale ondertekening bij het versturen van gegevens en berichten. Qua beveiliging is PKI de internationale standaard. Klanten van Fiscaal-online.nl hebben echter geen eigen PKIoverheid-certificaat nodig. Je maakt gebruik van het verzamelcertificaat van het programma. Hierdoor bespaar je tot 600 euro.

Nadelen Fiscaal-online

Momenteel is het nog niet mogelijk om een aangifte inkomstenbelasting in te dienen via Fiscaal-online.nl. In de toekomst zal dit wellicht ook mogelijk worden. Het assortiment is over de jaren sterk uitgebreid. Het valt te verwachten dat het aanbod de eerstvolgende jaren nog verder zal groeien.

Prijzen

Je kan alle onderdelen van het pakket gratis en vrijblijvend uitproberen. Je vraagt gewoon een proefaccount aan. Samen met de naamswijziging naar Fiscaal-online.nl werd er een nieuwe licentiestructuur ingevoerd. Licenties lopen nu per belastingjaar. Een nieuwe licentie geeft je het recht om altijd aangifte over die periode te doen. Je behoudt steeds toegang tot die gegevens en je account verloopt nooit. Licenties voor eerdere aangifteperioden worden automatisch toegevoegd aan je account. Het aantal aangiftes dat je met je licentie kan versturen naar de Belastingdienst is onbeperkt. Om een aangifte te versturen betaal je één credit, met uitzondering van de aangifte vennootschapsbelasting (10 credits). Per jaarlicentie voor een module ontvang je voldoende credits om een jaar lang aangifte te doen voor een onderneming. Bijkomende credits zijn beschikbaar vanaf 0,15 euro (bij aankoop van 1000 credits) tot 0,60 euro (bij aankoop van 10 credits). Credits blijven onbeperkt geldig.

Voor de module Aangifte Omzetbelasting betaal je 99,95 euro per jaar (inclusief 12 credits). De module Opgaaf ICP kost 129,95 euro per jaar (inclusief 12 credits). Voor de uitbreiding BTW-nummer-controle betaal je 89,95 euro per jaar. Hetzelfde tarief is van toepassing voor de modules
Suppletie Omzetbelasting (inclusief 12 credits) en Uitstelregeling. Deze laatste en BTW-nummer-controle zijn zonder credits onbeperkt te gebruiken. De module Aangifte VPB kost 349,95 per jaar (inclusief 10 credits). Uit alle modules kan je een eigen pakket samenstellen of je kan voor één van de totaalpakketten kiezen.

Het pakket BTW Compleet bevat alle licenties die te maken hebben met je BTW-aangifte. Voor de afzonderlijke modules zou je 409,80 euro per jaar betalen. Het totaalpakket kost slechts 299,00 euro per jaar (inclusief 36 credits). Het pakket Fiscaal Online bevat alle licenties. In plaats van 849,70 euro per jaar, komt het totaalpakket slechts op 669,00 euro per jaar (inclusief 46 credits). Ben je al klant? Dan zijn de pakketten toch interessant. Zet jouw losse licenties om in een totaalpakket en de korting wordt automatisch verrekend vanaf de nieuwe licentietermijn. Alle bovenvermelde prijzen zijn exclusief BTW.

Beoordeling

Met Fiscaal-online.nl kan je altijd en overal, veilig en snel aangiftes indienen bij de overheid. Ook qua prijs is het pakket interessant. Je hebt geen eigen PKIoverheid-certificaat nodig, waardoor je flink wat geld uitspaart. Je stelt zelf je pakket samen en betaalt niet voor producten die je niet nodig hebt. Dit is uiteraard interessant voor kleine ondernemers. En voor ondernemingen die meerdere licenties gebruiken, leveren de totaalpakketten een mooie korting op. Voor accountantskantoren is het dan weer aantrekkelijk dat je alleen maar credits moet bijkopen om meerdere aangiftes in te dienen.

Over deze beoordeling
Review Datum
Product review
Fiscaal-online
Onze beoordeling
51star1star1star1star1star

Over J. van Beek

J. van Beek is al sinds 1991 actief als zelfstandig boekhouder voor ZZP'ers en het MKB. Voor hen doet hij de administratie, aangiftes en geeft hij fiscaal advies. Omdat veel nieuwe klanten de boekhouding graag online doen is hij opzoek gegaan naar de mogelijkheden. Zijn ervaring met verschillende boekhoudprogramma's deelt hij op deze site.
eboekhouden banner bottom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *