Review: MoneyMedic, eenvoudig facturen en betalingen ontvangen

moneymedic review logo

Beoordeling

J. van Beek op 5
Website aanbiederIn deze review bespreken we de werking, voor- en nadelen en de kostprijs van de online software van Moneymedic.
Moneymedic is een gratis online software voor de opmaak, verzending en verwerking van facturen in PDF. Zowel de uitgaande facturen (verkopen) als de binnenkomende facturen (aankopen) komen aan bod. Moneymedic gaat zelfs nog iets verder. Je kunt er namelijk ook mee offertes opstellen of zelfs betalingen uivoeren.

Bij Moneymedic proberen ze de software gratis aan te bieden aan hun klanten en gebruikers. Het bedrijf verdient zijn geld door de facturen aan te bieden met een iDEAL betalingsknop. Al is het ook mogelijk om de factuur op een andere manier te vereffenen.

Hoe werkt MoneyMedic

Bij een eerste aanmelding in het systeem wordt er gevraagd naar je bedrijfsgegevens en logo. Deze info moet eenmalig worden opgegeven en wordt natuurlijk gebruikt om de template voor de factuur (en andere documenten: zie verder) op te stellen.

Maar Moneymedic is dus meer dan facturatie alleen. Naast de effectieve opmaak van jouw factuur, kun je bij Moneymedic bijvoorbeeld ook professioneel ogende offertes aanmaken. Deze kunnen door de potentiële klant dan elektronisch worden goed- of afgekeurd. Nadat je factuur is opgemaakt, kun je het via Moneymedic ook gaan inboeken. Ook de binnenkomende facturen trouwens. Als je bijvoorbeeld een computer hebt aangekocht voor je onderneming, dan boek je die aankoop gewoon in. Het bijhorende bonnetje kun je uploaden bij de boeking. Handig toch? En uiteraard vraagt het, na het boeken van deze facturen, niet veel tijd meer om een geldige btw aangifte op te maken en in te dienen. Alle klanteninfo wordt trouwens bijgehouden in een aparte klantendatabase die je op ieder moment kan raadplegen.

De verwerking van die facturen en offertes leidt er toe dat je op ieder ogenblik inzicht krijgt in jouw financiële situatie. Met enkele drukken op de knop krijg je actuele en overzichtelijke cijfers, grafieken en diagrammen. Als je ook via Moneymedic je betalingen gaat bijhouden, kun je de betaalde of nog openstaande facturen hier ook gaan oplijsten of rapporteren.

Stel je vast dat er een klant nu toch al heel lang wacht met betalen? Dan verstuur je hem toch gewoon een automatische herinnering via Moneymedic! Concreet werkt het als volgt. Bij het inboeken van de factuur, geef je maximale betalingstermijn mee. Op het moment dat die wordt overschreden, wordt automatisch vanuit Moneymedic een herinnering naar de klant verstuurd. Blijft je klant halsstarrig weigeren te betalen? Dan kun je zelfs via het programma een incassobureau inschakelen.

Via Moneymedic kun je eenvoudig op je website een betaalknop van iDEAL plaatsen. Op die manier kunnen je klanten met iDEAL betalen. De naam van je product, de omschrijving, het bedrag en het btw tarief dat hieraan vast hangt, kun je allemaal instellen via je account. Door het klikken op de iDEAL-knop wordt alle nuttige achterliggende info automatisch meegenomen in het betalingsproces.

De voordelen van Moneymedic

Moneymedic is eenvoudig in gebruik. Dat is wellicht het grootste voordeel. Dankzij de gebruiksvriendelijke lay-out en features factureer je snel en precies correcte facturen. Veel tijd hoef je hier niet aan te spenderen, dus blijft er meer tijd over voor iets anders. Alle info is voorhanden in het programma. Krijg je een factuur binnen van een nieuwe leverancier of moet je een offerte opmaken aan een nog niet bestaande klant? Alle bedrijfsgegevens voeg je probleemloos toe aan het pakket en wordt onmiddellijk verwerkt op de factuur of offerte.

Moneymedic maakt gebruik van een beveiligde SSL verbinding (256 bits). Er worden servers over gans Nederland gebruikt en dagelijks worden er back-ups gemaakt van de achterliggende data.

Handig om weten is dat je een selectie van facturen over een bepaalde periode kan downloaden als één PDF-bestand. Weet ook dat je via een CSV-bestand bestaande informatie (meer bepaald: boekingen van facturen) uit een ander softwarepakket gemakkelijk kan importeren in Moneymedic. De product- en contactgegevens op zich kunnen dan weer niet overgezet op die manier.

Wat velen niet weten is dat Moneymedic beschikt over een API waarmee je een webwinkel kan koppelen aan de online software van Moneymedic. Op die manier kun je dus dynamisch een iDEAL-betaling genereren.

De nadelen van Moneymedic

Echte nadelen kun je het niet noemen maar hier en daar zijn er een paar puntjes die voor verbetering vatbaar zijn. Zo kan er bijvoorbeeld een technisch probleem opduiken wanneer een bedrijf gebruik maakt van offertes met een marge. Op het moment dat een offerte wordt goedgekeurd, wordt ze immers automatisch omgezet naar een factuur. Die factuur kan niet meer worden aangepast, mocht dat nodig blijken. Het zou dus nog handiger zijn, mocht een goedgekeurde offerte eerst worden omgezet in een soort ontwerpfactuur.

In Moneymedic is het niet mogelijk om bankafschriften automatisch in te lezen om te controleren of betalingen zijn gedaan. Misschien een werkpuntje voor de toekomst…

De facturen die in PDF worden gegenereerd zien er strak en proper uit… maar er zijn geen bijkomende opmaakmogelijkheden. Je kunt dus onmogelijk lettertypes of –groottes aanpassen, laat staan het logo, de kleur of de verwoording van een zin of factuurvermelding.

Wat is de prijs van Moneymedic?

Er bestaand drie standaardpakketten. Bij het gratis pakket kun je gratis factureren (zoals de naam al deed vermoeden). Het ‘gratis’ zijn is weliswaar wel beperkt tot 5 facturen. Per bijkomende factuur wordt er 0,60 euro aangerekend. Bij het zilveren pakket kun je wel onbeperkt gratis factureren maar dan betaal je wel een maandbedrag van 8,49 euro.

Bij het gouden pakket, tot slot, betaal je 16,99 euro per maand. Hier geniet je opnieuw van het onbeperkt gratis factureren en wordt je service aangevuld met enkele toepassingen (zoals iDEAL, PayPal en de verwerking van een batch facturen). Werken met iDEAL is wel iets duurder, als je weet dat er steeds 2,20 euro transactiekosten worden in rekening gebracht. Vanaf meer dan 99 iDEAL transacties per maand, gaat de gemiddelde kost hiervoor wel naar beneden.

Eindoordeel

Met Moneymedic kun je als ondernemer snel, online en eenvoudig facturen opmaken en versturen. De service is in principe gratis, maar let wel goed op voor de oplopende kosten wanneer je werkt met iDEAL!
Qua functionaliteiten is de online software van Moneymedic vrij goed en meer dan voldoende voor het merendeel van de kleine en middelgrote ondernemers in Nederland. Alleen is het ietwat spijtig dat je de vormgeving van je factuur niet zelf meer kunt invullen zoals je het zelf wil.

Probeer MoneyMedic gratis (je krijgt tevens via ons 25% korting!)

Gratis proberen

Over deze beoordeling
Review Datum
Product review
MoneyMedic
Onze beoordeling
51star1star1star1star1star

Over J. van Beek

J. van Beek is al sinds 1991 actief als zelfstandig boekhouder voor ZZP'ers en het MKB. Voor hen doet hij de administratie, aangiftes en geeft hij fiscaal advies. Omdat veel nieuwe klanten de boekhouding graag online doen is hij opzoek gegaan naar de mogelijkheden. Zijn ervaring met verschillende boekhoudprogramma's deelt hij op deze site.
eboekhouden banner bottom

Deel je ervaring met

 1. Marchand Thibault

  Ik heb onlangs 420 Euro overgeschreven naar paypal maar dit geld is nergens terug te vinden.
  Als ik in de details kijk zie ik dat dit geld naar jullie is verzonden.
  Hoe kom ik terug aan mijn geld of wat is er hier precies gebeurd?

  Groet,
  Thibault Marchand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *