Review: Facturen versturen met Earny.nl

earny review

Beoordeling

Earny J. van Beek op 4
Website aanbieder

In deze review bespreken we de werking, voor- en nadelen en de kostprijs van het online softwarepakket van Earny. Earny is in de eerste plaats een facturatiepakket. In dit programma kun je dus facturen opmaken en versturen. Dankzij de output van het pakket ben je ook goed voorbereid wanneer je boekhouder of externe adviseur je om bepaalde boekhoudkundige documenten vraagt. Dit online pakket leent zich dus perfect voor ZZP’ers en startende ondernemers die de knepen van het vak nog moeten leren.

Werking van het programma

Als je de eerste keer inlogt in het systeem van Earny word je gestuurd door handige helpteksten. Hierdoor creëer je al snel een eerste logo voor op de factuur, en maak je al snel een eerste relatie aan. De eerste factuur is het logische gevolg. Ook duplicaten kunnen in één muisklik worden opgevraagd. Binnen enkele minuten heb je op die manier al een eerste verantwoordingsstuk opgemaakt. De eenvoud van dit online pakket zorgt er dus voor dat je geen voorafgaande cursus moet gaan volgen, of geen specifieke boekhoudkundige voorkennis nodig hebt.

In Earny kan men digitaal factureren. Dit houdt onder meer in dat men opgemaakte facturen en herinneringen rechtstreeks per e-mail aan de betreffende klanten kan versturen. E-facturen zijn in dit programma dus een handige tool. Ook beschikt het pakket over een duidelijk overzicht per relatie. Op die manier kun je voor iedere klant of leverancier zien wat de openstaande facturen zijn, hoeveel de netto omzet of kosten bedraagt, wat het te betalen of te ontvangen BTW-bedrag is, enz. Dit overzicht zorgt er, samen met de handige rapporteringdocumenten die je uit het pakket kunt halen, voor dat je inzicht krijgt in je eigen bedrijf. Op ieder moment weet je dus hoe je bedrijf ervoor staat. Een niet onbelangrijk gegeven voor een ZZP’er of startende ondernemer…

Het iDEAL-systeem zit al geïntegreerd in de software van Earny. Hierdoor kunnen jouw klanten heel eenvoudig je factuur via internetbankieren betalen. Dit verhoogt het gebruiksgemak van jezelf en je klant, en zorgt er bovendien vaak voor dat je sneller het geld op je bankrekening ziet verschijnen.
Nadat alle gegevens in het online pakket van Earny zijn ingegeven, berekent het programma automatisch hoe je de aangifte omzetbelasting moet invullen. Dat bespaart je in de eerste plaats wat tijd, maar zorgt er daarnaast ook voor dat je boekhouder minder tijd hoeft te spenderen aan de opmaak van de aangifte. Hierdoor zal de factuur die je aan de boekhouder moet betalen ook gevoelig lager komen te liggen.

Earny beschikt over verschillende functies en handigheden die het leven van een startende ondernemer of ZZP’er gemakkelijker maken. De grootste troef is de eenvoud, zoals reeds vermeld. In enkele muisklikken creëer je een factuur en verstuur je ze naar de klant. Maar ook inkomende facturen van leveranciers kunnen in Earny worden geregistreerd. Op die manier behoud je ook een overzicht van al je kosten en de schulden die je nog hebt open staan.
Ook handig zijn de grafieken die het programma vertoont op aanvraag. Die grafieken tonen je in één oogopslag hoeveel de omzet, de kosten en de winst bedraagt, en ook hoe deze zich ten opzichte van elkaar verhouden. Zeer nuttig zijn ook de herkenningsfuncties van de producten. Wanneer je een factuur opmaakt voor de levering van een bepaald product, hoef je niet telkens de volledige benaming van dat product in te geven. Nadat de eerste letters zijn ingegeven, herkent het pakket automatisch waarover het gaat.
Minstens even handig is de automatische opmaak van periodieke facturen. Als je naar een bepaalde klant steevast maandelijks hetzelfde bedrag factureert, kun je dit zo instellen in Earny dat het pakket automatisch op de gewenste data de facturen klaar zet om te versturen. Sommige klanten hebben nog steeds liever dat je hen de factuur via de post opstuurt (in plaats van per e-mail). Je kunt de aflevering van facturen per post rechtstreeks in het pakket van Earny aanvragen. De medewerkers van Earny zorgen er dan voor dat de betreffende factuur tijdig per post wordt verstuurd. Men rekent hiervoor per verstuurde factuur of herinnering 1,50 euro voor.

Earny is een factureringsprogramma en op zich geen boekhoudprogramma. Het online pakket helpt je dus om de verplichte fiscale aangiften voor te bereiden, maar doet het anderzijds niet automatisch en niet volledig. De overzichten die je uit de software kunt halen kunnen rechtstreeks naar je externe adviseur worden gestuurd. Die beschikt op die manier over alle gegevens met betrekking tot de inkomsten en uitgaven, maar zal zelf nog enkele correcties moeten doen vooraleer de jaarrekening of fiscale aangifte kan worden opgesteld (zoals de boeking van de afschrijvingen, de administratie van de lonen, enz.).

Overal ter wereld kun je inloggen op het pakket van Earny. Je hebt je volledige administratie dus altijd en overal bij de hand. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een internetverbinding en je aanmeldgegevens. Alle gegevens die in het pakket zitten, kunnen ook steeds worden geëxporteerd naar Excel of CSV. Deze tool laat je toe om gegevens nog beter te ordenen en overzichtelijker te maken voor externen. Bovendien is de output in bijvoorbeeld Excel vaak een vereiste voor de import in een boekhoudprogramma.

De voordelen van Earny

De meeste voordelen van het online pakket van Earny kwamen hierboven al aan bod. Earny wil factureren vooral weer leuk en eenvoudig maken. Als ondernemer wil je je immers het liefst van al concentreren op het zakendoen, en niet zozeer op de administratie die daar onlosmakelijk aan vast hangt. Daarnaast biedt het pakket ook inzicht in je bedrijf, op ieder moment van de dag.

Wie niet onmiddellijk overtuigd is, kan het programma trouwens eerst eens gratis uitproberen. Ongetwijfeld zijn er vele ZZP’ers of startende ondernemers die hier graag gebruik van maken. Een back-up en de beveiliging van de gegevens wordt door Earny gegarandeerd. Alle gegevens worden automatisch ieder uur versleuteld en op twee verschillende plaatsen opgeslagen in een beveiligde omgeving. Op dat vlak nemen ze bij Earny geen enkel risico.

Voor ondernemingen waarin meerdere personen inzage in de financiële gegevens wensen, geeft Earny de mogelijkheid om zoveel gebruikers aan te maken als je zelf wil. Ook op het vlak van opzeg en abonnementsgeld zijn ze bij Earny vrij soepel. Je kunt op ieder moment van abonnement veranderen. Zo kun je een lager en goedkoper abonnement nemen wanneer je een rustige maand verwacht. En met één simpele aanpassing kun je daarna terug overschakelen naar een meer uitgebreid abonnement. Opzegtermijnen zijn er eigenlijk niet. Je kunt dus komen en gaan wanneer je wilt.

De nadelen van Earny

De eenvoud van het programma is tegelijkertijd ook het pijnpunt. Zowel op het vlak van uitgaande als van inkomende facturen leert ervaring dat de basisfuncties aanwezig zijn, maar ook niet meer dan dat. Alle gegevens kunnen worden verwerkt, maar daar stopt het ook. Je hebt nog steeds een boekhouder nodig die alles voor je finaliseert. Door de eenvoud zijn er soms ook verschillende overbodige stappen nodig vooraleer men bekomt wat men wenst. Dat zou misschien wel beter kunnen, maar onvermijdbaar zorgt dit dan ook weer voor een daling van het gebruiksgemak.

Wat is de prijs van Earny?

Afhankelijk van het aantal facturen dat men per maand wenst te versturen, biedt Earny verschillende abonnementen. Tot 50 facturen per maand kost de dienst 9 euro per maand. Tot 250 facturen per maand kost het dan weer 19 euro per maand. Daarboven betaal je maandelijks 34 euro. Maar wie maximaal 3 facturen per maand verstuurt, kan van Earny gratis gebruik maken.

Beoordeling Earny

We kunnen besluiten dat Earny een prima facturatiepakket is. Het gebruiksgemak en de eenvoud liggen vrij hoog, maar dat veroorzaakt dan weer enkele minpunten op het vlak van efficiëntie. We kunnen ZZP’ers en startende ondernemers aanraden om gebruik te maken van het gratis probeerpakket. Op die manier kun je voor jezelf oordelen of dit programma geschikt is voor jouw onderneming.

Earny 1 maand proberen?

Direct aanmelden

Over deze beoordeling
Review Datum
Product review
Earny
Onze beoordeling
41star1star1star1stargray

Over J. van Beek

J. van Beek is al sinds 1991 actief als zelfstandig boekhouder voor ZZP'ers en het MKB. Voor hen doet hij de administratie, aangiftes en geeft hij fiscaal advies. Omdat veel nieuwe klanten de boekhouding graag online doen is hij opzoek gegaan naar de mogelijkheden. Zijn ervaring met verschillende boekhoudprogramma's deelt hij op deze site.
eboekhouden banner bottom

Deel je ervaring met Earny

 1. M. Pollaert

  Ik gebruik Earny, maar ga overstappen naar een ander pakket. Ik wil BTW-vrij factureren en dat gaat niet bij Earny. Maar het meest frustrerende is dat de servicedesk helemaal niet reageert op mijn vragen. Ook niet op de vraag of ze willen reageren op mijn vraag. Je kunt dus beter van desk spreken dan van servicedesk. Onbegrijpelijk! Dat is voor mij al de reden om weg te gaan.

  • Robbie Dröge

   Beste M. Pollaert,
   Ik heb onlangs ook een paar vragen gesteld en geen antwoord mogen ontvangen (op de site staat vermeld dat men binnen 4 uur antwoord). O.a. ook over BTW-vrij factureren en het uploaded van relatie gegevens.
   Heeft u een ander pakket gevonden en zo ja welk?

   • Geachte heer Dröge,

    Ik snap uw frustraties en daarom gaan wij het helemaal anders doen! Wij zijn te bereiken via support@earny.nl voor al uw vragen.

    Met vriendelijke groet,
    Earny

  • Geachte heer/mevrouw Pollaert,

   Per 1 augustus 2017 hebben wij Earny.nl overgenomen. We snappen volkomen dat het frustrerend is en daarom hebben we nu een nieuwe support afdeling! Ik weet dat we nu bijna 1,5 jaar verder zijn, maar ik wil het u toch nog even melden. Daarnaast is het nu ook mogelijk om btw-vrij te factureren.

   Met vriendelijke groet,
   Earny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *