6 Voordelen van Boekhouden in Excel

Wie op zoek is naar gratis software om zijn boekhouding op te stellen, kan best een beroep doen op Excel. Excel is eigenlijk gratis boekhoudsoftware. Bovendien leer je door Excel te gebruiken ook veel bij over alle aspecten van boekhouding. Beroep doen op de diensten van een echte boekhouder kan nadien nog indien nodig.

Wie?

Vooral startende en kleine zelfstandigen gaan baat hebben bij een boekhouding in Excel. Ze hebben zelf meestal ook nog niet het boekhouden onder de knie en ook weten ze nog niet echt hoe een en ander er in de toekomst gaat uitzien. Iemand die kiest om zelf zijn boekhouding bij te houden, heeft bovendien alle touwtjes in eigen handen en is van niemand afhankelijk. Een boekhouding in Excel wordt trouwens door de verschillende belastingdiensten aanvaard.

Voordelen:

1. Geen aparte software nodig

Wie een computer gebruikt, heeft daar meestal al een Microsoft Office-pakket op geïnstalleerd. Excel zit daar bij in en je hoeft dus geen apart boekhoudprogramma aan te schaffen. Wie geen Excel heeft, kan gebruik maken van programma’s zoals Calc (Open Office), Microsoft 365 of Google Docs.

2. Goedkoop of gratis

Wie kiest voor een boekhouding in Excel kan voor relatief weinig kosten al aan de slag met het opzetten van een boekhouding. De kosten voor de licentie van het programma zijn al gemaakt bij het aanschaffen van Microsoft Office. Zoals eerder gezegd, zijn er zelfs gratis alternatieven voor Excel. Let wel op: sommige tools en websites die compatibel zijn met Excel, zijn dit soms niet met deze gratis programma’s.

3. Sjablonen

Op het internet vind je verschillende handige sjablonen, waarin een bepaalde opzet voor een boekhouding al voorgekauwd werd. Hier kun je je eigen boekhouding dan gaan op baseren, iets wat uiteraard zeer tijdbesparend is. Je kunt eerst ook een aantal sjablonen uitproberen alvorens een definitieve keuze te maken. Onze favoriet is EasyAdmin, lees hier onze ervaring met EasyAdmin.

4. Alles in eigen hand

Wie kiest om zijn boekhouding in Excel op te maken, is op dat vlak zijn eigen baas. Je boekhouding wordt als het ware op jouw maat opgesteld. Excel biedt eveneens de mogelijkheid om je boekhouding mee te laten groeien met je bedrijf. Excel wordt zo een volwaardig boekhoudprogramma, mits je wat kennis opbouwt van macro’s en formules allerhande

5. Uitbreiden

Wanneer je meer en meer vertrouwd raakt met Excel als boekhoudprogramma, kun je gaan uitbreiden. Voor moeilijke situaties zal er zo op elk moment een mogelijk oplossing zijn. Je kunt dan eventueel vanuit Excel ook facturen gaan opmaken, je stock bijhouden of de uren van de medewerkers registreren.

6. Overal beschikbaar

Excel is beschikbaar op Windows, Apple en Linux, wat betekent dat je je boekhouding kunt bewerken via bijna elk platform. En omdat Excel ook beschikbaar is op je smartphone, kun je waar en wanneer je maar wilt je boekhouding bijhouden.

 

Over J. van Beek

J. van Beek is al sinds 1991 actief als zelfstandig boekhouder voor ZZP'ers en het MKB. Voor hen doet hij de administratie, aangiftes en geeft hij fiscaal advies. Omdat veel nieuwe klanten de boekhouding graag online doen is hij opzoek gegaan naar de mogelijkheden. Zijn ervaring met verschillende boekhoudprogramma's deelt hij op deze site.
eboekhouden banner bottom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *