Review: Eenvoudig boekhouden met e-Boekhouden.nl?

e boekhouden logo review

Beoordeling

e-boekhouden.nl J. van Beek op 5
Website aanbieder

In deze review bespreken we de werking, voor- en nadelen en de kostprijs van het online softwarepakket van e-Boekhouden.nl. Dit pakket werd, op initiatief van Skillsource (een ontwikkelaar van bedrijfssoftware), speciaal voor ZZP’ers en startende ondernemers ontwikkeld. Alles draait dan ook om het gebruiksgemak waarmee men in dit programma aan de slag kan. Alle gebruikte termen, maar ook de verschillende functies, zijn afgestemd op de ondernemer. Het vaakst wordt het programma aangeschaft door eenvoudige organisaties met personeel of een aparte verkoopsafdeling. En natuurlijk kan het pakket ook worden gebruikt door administratiekantoren of zelfstandige boekhouders of accountants.

Dankzij de eenvoud van dit online programma is een grote voorkennis van boekhouden niet vereist. E-Boekhouden.nl werd initieel dan ook opgezet vanuit het idee dat een ondernemer perfect zijn eigen boekhouding kan voeren. Toch lijkt het pakket wat op een traditioneel boekhoudpakket, maar dan sterk vereenvoudigd. Een beperkte kennis van het boekhoudrecht lijkt dan toch geen overbodige luxe. Zo moet je bijvoorbeeld zelf de afschrijvingen boeken.

Werking van het programma

E-Boekhouden.nl is een boekhoudpakket dat voor de meeste eenmanszaken een interessante en efficiënte online oplossing biedt, tegen een aantrekkelijke prijs. We spreken weliswaar over kleine eenmanszaken, waarvan de boekhouding simpel bij te houden is. Zo kun je met deze online software onder andere facturen verwerken, bankafschriften importeren, de BTW-aangifte invullen en financiële rapporteringgegevens (balans, resultatenrekening, grootboek, enz.) uitprinten. Deze laatste gegevens afficheren een actueel overzicht van de financiële administratie. Een startende ondernemer of ZZP’er heeft met deze tools ruim voldoende om een geslaagde boekhouding te voeren. We kunnen het pakket dus omschrijven als eenvoudig, maar tegelijk compleet.

Om het je gemakkelijk te maken, beschikt het programma over een invoerwizard. Deze wizard loodst je doorheen een ingewikkelde boeking of snelt je te hulp wanneer je het bos niet meer door de bomen ziet. Heel interessant bij e-Boekhouden.nl is ook dat je een offline module kunt plaatsen op jouw eigen computer. De online bestanden kunnen naar die computer worden gedownload en van daaruit worden geïmporteerd in de module. Op die manier kun je gegarandeerd altijd en overal over alle gegevens beschikken en zorg je bovendien zelf voor een betrouwbare back-up van alle informatie.
Zeker ook te vermelden waard is de complementariteit met Firefox of een KDE-browser van Linux. Terwijl andere boekhoudpakketten enkel werken op Internet Explorer, heeft men dit probleem bij e-Boekhouden.nl dus niet.

Dit online boekhoudprogramma berekent automatisch het periodiek te betalen of terug te vorderen BTW-bedrag en stelt op basis van de ingevoerde gegevens (via facturen) zelf de BTW-aangifte samen. Die aangifte kan, net zoals de intracommunautaire listing van buitenlandse belastingplichtigen, rechtstreeks vanuit het programma worden verstuurd naar de belastingsadministratie.
Het pakket beschikt ook over een facturatiemodule. In die module kun je in één oogopslag zien welke facturen betaald of onbetaald zijn. Van daaruit kun je vervolgens digitale herinneringsbrieven versturen. Op die manier kun je dus jouw debiteuren continu beheren en opvolgen.

Indien je als ZZP’er zelf met e-Boekhouden.nl aan de slag gaat, kun je gratis toegang verlenen aan de accountant of boekhouder waarmee je samenwerkt. Op die manier kunnen je boekingen permanent worden bewaakt (en eventueel worden gecorrigeerd) door een extern persoon.
Ook een samenwerking met financiële instellingen is mogelijk. De meeste Nederlandse banken bieden immers de mogelijkheid om via internetbankieren een exportbestand (MT 940) aan te maken van de bankafschriften van de onderneming. Dit bestand kan rechtstreeks in het programma worden geïmporteerd. Als het meegegeven factuurnummer en het bedrag van de transactie overeen komt met de overeenkomstige gegevens in de boekhouding, zullen betalingen automatisch worden verwerkt in het pakket. De transacties die niet rechtstreeks kunnen worden gekoppeld, dien je nadien nog manueel toe te schrijven aan de juiste grootboekrekening.

E-Boekhouden.nl heeft voor de koppeling met externe systemen een API (Application Programmer Interface) ontwikkeld. Die koppeling zorgt ervoor dat je facturen vanuit een andere applicatie of vanuit een externe website kunt importeren in e-Boekhouden.nl. Vele bedrijven factureren immers via een extern factuurprogramma of via webshopsoftware.

De voordelen van e-Boekhouden.nl

Enkele voordelen van dit softwarepakket werden al besproken hierboven (zoals het gebruik van een invoerwizard en de mogelijkheid om offline te werken). Ook de eenvoud en overzichtelijkheid van het programma zijn twee grote troeven.

E-Boekhouden beschikt ook over een zeer uitgebreide en nagenoeg complete online handleiding en een online kennisdatabank met voorbeelden en tips. Bijna al je vragen zullen via deze wegen kunnen worden beantwoord. Zit je daarna toch nog met problemen of twijfel je over iets? Dan kun je steeds terecht bij de bekwame online helpdesk.

De nadelen van e-Boekhouden.nl

E-Boekhouden.nl is eerder een sober programma met een ouderwetse interface. Grafisch en inhoudelijk is het helemaal niet slecht, maar mits een paar wijzigingen zou het nog een pak beter kunnen. Het relatiebestand oogt misschien wel te eenvoudig, en het is soms moeilijk om een bepaalde relatie snel terug te vinden omdat er geen onderscheid wordt aangebracht tussen klanten en leveranciers.

Bij handmatige invoer kan de BTW niet gekoppeld worden aan een bepaalde grootboekrekening. Hierdoor moet je steeds op je hoede zijn voor het opnemen van het juiste BTW-percentage. En ervaring leert ook dat de reconciliatie van debiteuren niet altijd even vlekkeloos verloopt. Bij het invoeren van gegevens heb je steeds de keuze uit een heleboel opties. Op zich is dit niet slecht, maar het moet wel overzichtelijk blijven.

Ook de opmaak van een factuur zorgt voor een paar problemen. Een goede lay-out vinden voor die factuur is niet vanzelfsprekend in deze online software, net als het plaatsen van een logo op de factuur. Als je verschillende regels tekst op de factuur wil zetten, sluit de factuur telkens automatisch af na het invoeren van één regel. Onhandig, toch?! Een amateuristische factuur is het onvermijdbare gevolg.

Wat is de prijs van e-Boekhouden.nl?

Het online pakket van e-Boekhouden.nl is verkrijgbaar voor 9,95 euro per maand gedurende het eerste ondernemersjaar. Daarvoor krijg je het volledige pakket, inclusief alle modules, ter beschikking. Dat jaar start bij startende ondernemers of ZZP’ers op de datum dat op het uittreksel KvK wordt vermeld.
Bovendien kun je als starter gebruik maken van een gratis proefperiode. In deze periode van 14 dagen kun je als ondernemer uitproberen of dit online boekhoudpakket iets voor jou is of niet.

Het pakket is verder verkrijgbaar voor 7,95 euro per maand voor wie slechts een beperkte boekhouding voert (maximaal 240 boekingen per jaar). Als je meer dan 240 boekingen per jaar hebt, betaal je 14,50 euro per maand. Als je daarnaast ook wil gebruik maken van de verzendingsmodule voor facturen, betaal je bijkomend 5,95 euro of 9,50 euro per maand (naargelang het beperkt of volledig pakket).

Het online pakket kan sommige bankrekeningen automatisch koppelen. Voor rekeningen bij ABN-Amro betaal je daarvoor bijvoorbeeld 25 euro voor de eerste rekening, en daarna telkens 10 euro per rekening. Bij Rabobank is deze dienst gratis. Andere banken bieden dan weer geen koppeling, maar bij sommige kun je dan weer wel zelf handmatig transacties importeren. Het is sinds 2017 ook mogelijk om ING, KNAB en Bunq te koppelen.

Sinds kort is het ook mogelijk om alleen het facturatie programma af te nemen voor een bedrag van 5,95 per maand. Extra voordeel, startende ondernemers krijgen dit het 1e jaar gratis (KVK inschrijving nodig als bewijs).

Update: Starters kunnen het 1e jaar gratis gebruik maken van e-Boekhouden!

Beoordeling e-Boekhouden.nl

Het online pakket van e-Boekhouden.nl zal vooral ZZP’ers met een beperkt aantal klanten aanspreken. De software is een goedkope optie, maar dat vertaalt zich ook in de interface. Nochtans is het programma vrij overzichtelijk en gemakkelijk te bedienen. In principe biedt e-Boekhouden.nl alles wat je als startende ondernemer nodig hebt voor je boekhouding.

e-Boekhouden.nl 1 maand proberen?

Direct aanmelden voor een proefaccount

Over deze beoordeling
Review Datum
Product review
E-boekhouden.nl
Onze beoordeling
41star1star1star1stargray

Over J. van Beek

J. van Beek is al sinds 1991 actief als zelfstandig boekhouder voor ZZP'ers en het MKB. Voor hen doet hij de administratie, aangiftes en geeft hij fiscaal advies. Omdat veel nieuwe klanten de boekhouding graag online doen is hij opzoek gegaan naar de mogelijkheden. Zijn ervaring met verschillende boekhoudprogramma's deelt hij op deze site.

Deel je ervaring met e-boekhouden.nl

 1. Ik gebruik e-Boekhouden.nl al ruim 2 jaar naar alle tevredenheid. Het is een online boekhoudprogramma dat zich onderscheid door zijn gebruiksvriendelijkheid, eenvoudig en overzichtelijkheid van alle andere boekhoudprogramma die op de markt zijn.

  Eerst maakte ik gebruik van excel-bestanden die ik telkens moest downloaden en weer uploaden van dropbox. Op het eind van het kwartaal berekende ik zelf handmatig de BTW en logde ik in bij de Belastingdienst om alles door te sturen. Dit hoeft allemaal niet meer.

  In e-Boekhouden.nl is de boekhoudmodule en de facturatiemodule aan elkaar gekoppeld. Ook komen dagelijks automatische de bankafschriften van de Rabobank binnen in e-Boekhouden.nl.

  Aan het eind van het kwartaal kan ik met twee drukken op de knop automatisch de btw-aangifte doorsturen naar de Belastingdienst. Super makkelijk. Ik bespaar nu zoveel tijd met het doen van mijn administratie dat ik meer tijd over heb voor het uitvoeren van opdrachten van mijn klanten.

 2. R Keizer

  Gebruik dit pakket nu ook sinds jaar of 2 voor BV admin. Heb exact dezelfde ervaring als de review hierboven: prima gebruiksgemak, erg overzichtelijk en goede help functie. Automatische bank-import en BTW / ICP aangifte werkt perfect. Nadeel is inderdaad dat gegenereerde facturen inderdaad wat amateuristisch zijn (moet handmatig logo inplakken), en dat over het geheel de layout meer van 2005 is dan van 2015. Maar overal indruk positief, zie momenteel geen reden tot switchen. Veel gebruiksvriendelijker dan Reeleezee.

 3. Henri

  Het idee achter e-boekhouden is zeer zeker prima, maar ik denk dat het met betrekkelijk eenvoudige aanpassingen beter zou kunnen, en we verbazen er ons dan ook over dat dat niet al lang gebeurd is. De nadelen zijn:
  – e-boekhouden is nogal frequent “offline”. Ben je net met je boekhouding bezig, gaat het beeld op “wit”. Je moet dan wachten tot de volgende dag iemand de zaak ge-reset heeft.
  – de facturatie module is er echt één van de vorige eeuw. Zoiets zou men anno 2016 toch echt niet meer online moeten zetten. Facturen met variabele lengte qua aantal factuurregels is niet mogelijk. De lay-out is dramatisch slecht. Jammer dat er geen koppelingen zijn tussen het boekhoud deel van e-boekhouden en andere factuursoftware die die naam wel waardig zijn.
  – Het is geen sinecure om nergens een fout te maken m.b.t. het BTW tarief, omdat e-boekhouden in dat opzicht een eigen leven schijnt te lijden en soms BTW percentages standaard invult die niet erg voor de hand liggen. Hier moet je telkens heel goed zelf op letten, want e-boekhouden doet dat niet voor je. BTW percentages zijn zoals de review schrijver al opmerkte niet te koppelen aan een gb-rekening; een zeer groot gemis.

 4. Renate

  E-boekhouden is een boekhoudprogramma dat je kan gebruiken zonder dat je boekhoudtechnische kennis nodig hebt. Geen termen van crediteuren/debiteuren maar gewoon geld uitgegeven / geld ontvangen.

  iedere dag worden de banktransactie automatisch in E-boekhouden verwerkt en dat bespaart me veel tijd. Een aanrader

 5. E-boekhouden is een boekhoudprogramma dat je kan gebruiken zonder dat je boekhoudtechnische kennis nodig hebt. Geen termen van crediteuren/debiteuren maar gewoon geld uitgegeven / geld ontvangen.

  Dagelijks worden banktransactie automatisch in E-boekhouden verwerkt en dat bespaart me veel tijd. Een aanrader voor ondernemers.

 6. Eefje Rooyakkers

  Ik had bij 4 pakketten een proefversie genomen maar uiteindelijk gekozen voor e-Boekhouden. Goede prijs / kwaliteit verhouding en gewoon het beste pakket voor ondernemers die zelf de boekhouding willen doen. Alles zit er op en eraan.
  Goede helpdesk trouwens! Geweldig!

 7. Yvonne

  Ik heb zelf e-boekhouden vanaf 2006 tot en met 2010 gebruikt voor mijn winkel. Nu gebruik ik het vanaf begin 2016 voor de administratie van mijn zoon die een eigen bedrijf is gestart. Ik merk wel dat dingen zij verbeterd, zoals afschrijvingen die je automatisch kan instellen en ook bankafschriften importeren, dat kon toen nog niet en moest handmatig gebeuren. Nu scheelt dat veel werk en tijd.
  Ik ben nog altijd tevreden met e-boekhouden en doe de boekhouding voor mijn zoon met plezier.

 8. Pieter

  Fijn en compleet boekhoudpakket waarmee ik als kleine Zzp’er prima mee uit te voeten kan. Kom ik ergens niet uit dan bel ik de helpdesk die binnen no time een antwoord heeft op al mijn vragen.

  Succes!

 9. Ik ben erg tevreden over het boekhoudprogramma van e-boekhouden.nl. Alle functionaliteiten die je nodig hebt als ZZP’er en starters mogen het pakket het eerste jaar gratis uitproberen

 10. Frits

  e-Boekhouden is misschien wel het beste online boekhoudpakket tegen een goede prijs. De betere pakketten (meer mogelijkheden) zijn veel duurder. Het is een van de weinige oplossingen die voor deze prijs niet alleen de ZZP-er bedient maar ook de BV. Bovendien zit er een scala aan koppelingen bij die je voorziet voor al je toekomstige plannen.
  Er zit echter een heel groot nadeel aan e-boekhouden en dat is de facturatiemodule. Die stamt echt nog uit de vorige eeuw. Je moet zo’n beetje voor elke hoeveelheid factuurregels een aparte layout maken wat ook nog eens omslachtig gaat via RTF code’s. Voor een factuur met 5 factuurregels heb je dus een andere layout nodig als voor eentje met 15 factuuregels. Ik kreeg het al met al niet voor elkaar om er fatsoenlijk facturen uit te krijgen. Toch het sluitstuk van elke verkooptransactie. Om die reden ben ik alweer gestopt met e-boekhouden voor ik goed en wel was begonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *